Cink i testosteron: Mineral neophodan za muško zdravlje

Cink je esencijalan mineral, vitalan za mnoge tjelesne procese. Bez njega bi vaš razvoj kao čovjeka bi doslovno bio narušen.

Cink podržava vaš imunološki sustav, liječi rane, smanjuje upale, sintetizira proteine i još mnogo toga.

Mineral Cink i testosteron

Povrh svega toga, istraživači su otkrili da su cink i testosteron povezani. Dakle, može li cink povećati testosteron?

Što je cink?

Cink je mineral koji ima ključnu ulogu u održavanju vašeg zdravlja. To je takozvani esencijalni nutrijent u smislu da vaše tijelo ne može samo pohraniti ili proizvesti cink.

Esencijalne hranjive tvari su određeni spojevi koje trebate unijeti hranom. Mogu se podijeliti u dvije kategorije: makronutrijenti (proteini, ugljikohidrati, masti) i mikronutrijenti (vitamini i minerali).

Zajedno s vodom, ove bitne hranjive tvari čine građevne blokove vašeg tijela. Bez njih, doslovno ne biste preživjeli…

Zašto je cink neophodan za zdravlje?

Moglo bi se reći da je cink multitasker. Zapravo, uključen je u više od 100 kemijskih procesa unutar vašeg tijela.

Od razgradnje hrane i hranjivih tvari (uz pomoć enzima) preko izgradnje novih proteina, do pomoći imunološkom sustavu, seksualnom nagonu i snazi kostiju…

Bez cinka, vaš imunološki sustav ne može funkcionirati i vaše se stanice neće pravilno dijeliti.

Također, kada tijelu počne nedostajati cink, to može izazvati smanjenje broja androgenih receptora; porast broja estrogenskih receptora i potencijalno povećanje aromatizacije testosterona (pretvaranje testosterona u estrogen).

U svim situacijama, ovo nije dobra vijest za vaše zdravlje, posebno kada je u pitanju razina testosterona, jer vaše tijelo ne može skladištiti cink.

Jedini način da ga unesete u svoje tijelo je putem prehrane ili suplementacije. Dakle, osim ako ne unosite pravu količinu svaki dan, vaše razine cinka i testosterona će padati.

Što je nedostatak cinka?

Nedostatak cinka odnosi se na niske razine cinka (manje od 0,66 do 1,10 mcg/ml) u tijelu.

Ako vaše tijelo postane previše manjkavo u cinku, to može rezultirati hipogonadizmom koji može dovesti do osjećaja umora, gubitka mišićne mase, smanjenog seksualnog nagona, erektilne disfunkcije, valova vrućine i poteškoća s koncentracijom/fokusiranjem.

Preporučeni unos cinka varira od 3 mg/dan u djece do 8 mg/dan u žena i 11 mg/dan u muškaraca.

Hrana bogata cinkom

S obzirom na to da naše tijelo ne može skladištiti cink, najlakši i najučinkovitiji način da povećate razinu cinka je da ga dodate svojoj prehrani.

Hrana bogata cinkom

Neki od najboljih izvora hrane za ovaj esencijalni mineral:

  • Kamenice i rakovi
  • Govedina, svinjetina i piletina
  • Cjelovite žitarice
  • Leguminoze
  • Mliječni proizvodi
  • Orašasti plodovi i sjemenke
  • Zobena kaša
  • Tamna čokolada

Kako cink povećava testosteron

Nije sasvim jasno kako ovaj mineral utječe na razinu testosterona; međutim, vjeruje se da osim utjecaja na diobu stanica i imunitet, može pomoći i androstenedionu (steroidni hormon koji proizvode nadbubrežne žlijezde i testisi) .

Uz pomoć cinka, androstenedione se može uspješno pretvoriti u testosteron.

Istraživanja također pokazuju da cink utječe na stanice u vašim testisima koji su odgovorni za stvaranje testosterona.

Cink može sniziti SHBG (globulin koji veže spolne hormone) što pomaže u podizanju razine slobodnog testosterona, budući da sprječava vezanje SHBG-a i inhibiranje funkcije testosterona.

Znanstvene studije – cink i testosteron

Studije koje istražuju učinkovitost cinka u liječenju hipogonadizma su ograničene, ali ono što postoji ukazuje na to da dodatak cinka može pomoći.

Tijekom jednog istraživanja ispitali su učinkovitost dodataka magnezija i cinka. Sudionici koji su uzimali 30 mg cinka dnevno iskusili su porast slobodnog testosterona u tijelu.

Naredna je studija otkrila da ograničavanje unosa cinka (iz hrane) može smanjiti razinu testosterona kod sudionika. Kada su im davani dodaci cinka, to im je pomoglo.

Posljednja je studija o učincima cinka na neplodne muškarce (koji su imali nisku ili normalnu razinu testosterona). Ona je pokazala poboljšanja u testosteronu i broju spermija kod onih s niskom razinom testosterona. Za one s normalnom razinom testosterona nisu vidjeli dodatne prednosti.

Ono što svaka od ovih studija pokazuje jest da cink ima potencijal povećati razinu testosterona kod bilo koga tko ima manjak cinka ili ima niske razine testosterona.

No, to se događa češće nego što mislite – zbog starenja, fizičkog stresa/intenzivne vježbe i loše prehrane.

Ako su vaše razine cinka ili testosterona normalne, dodatak cinka neće napraviti razliku.

Također, istraživanja ukazuju na prednosti korištenja složenih formulacija. Naravno, cink sam po sebi može pomoći. Ali za optimalne rezultate – kombiniranje cinka s magnezijem i vitaminom B6 može maksimizirati proizvodnju i povećanje testosterona.

Koliko cinka trebam uzimati za povećanje testosterona?

Važno je da dobijete pravu dozu cinka za testosteron. Većina znanstvenika preporučuje da uzimate 10-20 mg cinka dnevno (po mogućnosti uz magnezij i vitamin B6). Ovo bi trebalo biti dovoljno da podrži vaše tijelo i održi ga zdravim.

Napomena: Nikada ne biste trebali konzumirati više od 40 mg cinka dnevno, jer previše cinka može biti štetno i uzrokovati toksičnost. Previše cinka može izazvati mučninu, povraćanje, glavobolju, proljev/grčeve u želucu.

Zaključak

Više studija dokazalo je da cink može pomoći onima koji pate od niske razine testosterona, jer može vezati SBHG. Oslobađa više testosterona i pomaže u pretvorbi androstenediona u testosteron.

Jedina stvar koju treba zapamtiti je – ako vas vaša prehrana već opskrbljuje s dovoljno cinka ili su vam razine testosterona normalne, tada nećete vidjeti razliku. Morate imati manjak bilo kojeg od njih da biste imali koristi.

Slično tome, za optimalne rezultate, bolje je uzimati cink kao dio složene formulacije nego samostalno. Testosteron tablete nude vam takve složene formulacije. Uz njihovu pomoć možete uživati u poboljšanim razinama testosterona svaki dan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)