Koja je prosječna razina testosterona prema dobi?

Hormon testosteron igra važnu ulogu u muškom tijelu. Od ključne je važnosti za razvoj i održavanje muških karakteristika kao što su mišićna masa, dlakavost tijela, seksualna funkcija i zdravlje kostiju.

Međutim, razina testosterona može varirati tijekom života i mijenjati se s godinama. U ovom ćemo članku pobliže pogledati prosječne razine testosterona prema dobi.

Zašto je testosteron važan

Baš kao što progesteron i estrogen kontroliraju različite funkcije kod žena, testosteron ispunjava istu ulogu kod muškaraca.

Većina ljudi povezuje testosteron samo s pubertetskim karakteristikama kao što su produbljivanje glasa i pojava želje za seksom. Ali ovaj hormone također igra ulogu u mnogim drugim funkcijama.

Oko 95% testosterona proizvodi se u testisima pod kontrolom luteinizirajućeg hormona (LH), dok preostalih 5% proizvode nadbubrežne žlijezde.

Proizvode ga Leydigove stanice u testisima iz svog prekursora, kolesterola. Dakle, kada su razine kolesterola niske, razine testosterone također mogu patiti.

Ali kolesterol je i građevni blok svih spolnih hormona, i muških i ženskih.

Razina testosterona prema dobi

Između kolesterola i testosterona, također imamo androstendion, još jedan hormon koji ljubitelji fitnessa i sportaši diljem svijeta ponekad koriste kao dodatak prehrani za povećanje razine testosterona.

Reklamiran je kao “prirodna” alternativa anaboličkim steroidima. Međutim, diskutabilno je trebate li ovo uzimati.

Svi smo upoznati s učincima testosterona tijekom puberteta, ali postoji još nešto za što je bitan:

– Mišićna masa
– Čvrstoća kostiju
– Proizvodnja crvenih krvnih stanica
– Seksualna izvedba
– Proizvodnja sperme
– Metabolizam kolesterola

To znači da su odgovarajuće razine testosterona tijekom života ključne za vaše zdravlje i dobrobit, bez obzira na vašu dob.

Prosječna razina testosterona prema dobi

Važno je napomenuti da razine testosterona mogu varirati pojedinačno i ovise o nizu čimbenika, uključujući genetiku, fizičko zdravlje, način života i čimbenike okoliša.

Međutim, postoje opći obrasci i prosjeci koji pokazuju kako se razina testosterona mijenja tijekom života.

Ovdje je pregled prosječnih razina testosterona po dobnim skupinama:

Adolescenti (adolescencija do ranih 20-ih)

Tijekom puberteta, razina testosterona kod dječaka naglo raste, što dovodi do promjena kao što su brzi rast, razvoj genitalija, povećana dlakavost i promjene glasa.

Razine testosterona mogu doseći vrhunac tijekom kasnih tinejdžerskih godina, a zatim se stabilizirati na stabilnim razinama.

Razina testosterona je na vrhuncu u vašim 20-ima. Prosječne razine u ovoj dobi obično su između 500 i 700 ng/dL (nanograma po decilitru).

Odrasli muškarci (20 do 40 godina)

U 20-im do 40-im godinama, razina testosterona ostaje relativno stabilna kod većine muškaraca. Prosječna razina testosterona u ovoj dobi je oko 300 do 700 ng/dL (nanograma po decilitru).

Tijekom 30-ih razina testosterona može lagano pasti, ali i dalje ostaje u zdravom rasponu. Prosječne vrijednosti su između 400 i 600 ng/dL.

S godinama se razina testosterona može nastaviti smanjivati. U 40-ima prosječna razina testosterona je oko 350 do 500 ng/dL.

Međutim, mogu se pojaviti individualne razlike, a blagi pad razine testosterona može biti povezan s godinama.

Srednja do starija dob (50 i više)

Prosječna razina testosterona u starijih muškaraca obično je niža nego u mlađih odraslih osoba.

Pedesete često označavaju početak onoga što je poznato kao “andropauza”, faza u kojoj se razina testosterona postupno smanjuje. Prosječne razine u ovoj dobi obično su između 300 i 450 ng/dL.

S godinama, razina testosterona može nastaviti padati. Prosječne vrijednosti su obično ispod 350 ng/dL.

Niska razina testosterona

Iako to nije najugodnija vijest, zbog prirodnog pada razine testosterona s godinama, mogu se javiti slijedeći problemi:

– Gubitak dlake (na glavi, licu i tijelu)
– Poteškoće u izgradnji ili održavanju mišićne mase
– Nizak seksualni nagon
– Promjene raspoloženja
– Problemi s pamćenjem ili koncentracijom

Dok je dob glavni čimbenik u razini testosterona, neki drugi čimbenici također igraju ulogu u tome jeste li unutar normalnog raspona ili ne. To uključuje stvari poput pušenja, tjelesne aktivnosti, prehrane, stresa i dr.

Problem s nedovoljnom razinom testosterona je taj što se stariji muškarci također suočavaju s raznim zdravstvenim izazovima u kojima testosteron igra važnu ulogu, kao što su gustoća kostiju, postotak nemasne tjelesne i mišićne mase, snaga i aerobni kapacitet te povećanje ukupne i abdominalne tjelesne masti , LDL kolesterola i/ili omjera LDL/HDL kolesterola.

Stoga, kada nema dovoljno testosterona za podržavanje ovih funkcija, nastaju zdravstvene komplikacije.

Zaključak

Razina testosterona važan je aspekt muškog zdravlja i može varirati s godinama.

Zdrav životni stil, redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana, odgovarajuća medicinska njega i testosteron suplementi mogu pomoći u održavanju razine testosterona u optimalnom rasponu i pospješiti dobrobit tijekom cijelog života.

Ako osjećate simptome niske razine testosterona, uzimanje prirodnog pojačivača testosterona poput Probolan 50 moglo bi biti od koristi.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim razinama testosterona, najbolje je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim radnikom koji vam može dati sveobuhvatnu procjenu i savjet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)