Odgovaramo: Čini li vas testosteron jačim?

Mnogo je različitih čimbenika koji igraju ulogu u tome koliko je netko jak, koliki su mu mišići i može li lako ojačati ili ne. Uz prehranu, tjelovježbu, hidrataciju i san, testosteron jedan je od najbitnijih čimbenika.

Testosteron je hormon koji se proizvodi u testisima muškaraca i neophodan je za rast i karakteristike muškarca. Također se proizvodi kod žena, ali u mnogo manjim dozama, i ne igra toliku ulogu u razvoju ženskih karakteristika.

Čini li vas testosteron jačim

Ovaj hormon ima važnu ulogu u razvoju mišićne i koštane mase, dlaka na licu i stidnim dlakama, glasa, seksualnom nagonu, raspoloženju, i pamćenju.

Kako muškarci stare, proizvodnja testosterona prirodno opada (oko 1% godišnje), što može dovesti do smanjenja mišićne mase, povećanja tjelesne masnoće i/ili erektilne disfunkcije.

Drugi životni čimbenici također mogu utjecati na razinu testosterona, kao npr. nedostatak sna, loša prehrana, sjedilački način života, nedostatak treninga snage i loše kontroliranje težine.

Određeni lijekovi i medicinska stanja također mogu igrati ulogu kod razine testosterona, uzrokujući njegov pad bez obzira na vašu dob.

Testosteron i mišićna masa

Dakle, koja je uloga testosterona u izgradnji mišića?

Bilo da ste muškarac ili žena, testosteron se veže na proteinski receptor u vašim mišićima koji stimulira mišić da započne proces povećanja mišićne mase.

Obično se to događa nakon treninga, uzrokujući rast mišića i povećanje snage.

Ako u tijelu nema dovoljno testosterona, taj se proces ne može odvijati ili traje puno duže.

Ako se taj proces ne odvija kod muškaraca, mišić ne raste i dolazi do gubitka mišićne mase i snage.

Ovo ne utječe toliko na snagu mišića kod žena, pa se čini da kod njih gubitak testosterona ne utječe na veličinu mišića.

Testosteron je također povezan s nižim postotkom tjelesne masti kod muškaraca. A kako se mišićna masa povećava, vaše tijelo sagorijeva masti učinkovitije. Imat ćete vitkije tijelo i više mišićne mase.

Testosteron i snaga mišića

Testosteron je anabolički hormon koji pomaže u izgradnji novog tkiva. Zato testosteron igra bitnu ulogu u sintezi mišićnih proteina, što je proces izgradnje i popravljanja mišića.

Dakle, kratak odgovor na naše glavno pitanje je – da, testosteron vas čini jačim.

Ipak, on nije jedini čimbenik u jednadžbi snage.

Pobrinite se da redovito vježbate snagu 2-3 puta tjedno uz svoje uobičajene rutine vježbanja.

Ovo je najbolja početna točka za prirodno povećanje razine testosterona i jačanje sinteze mišićnih proteina.

Trening snage

Vaša prehrana također igra ulogu. Morate biti sigurni da jedete dovoljno da napunite svoje tijelo, unosite dovoljno proteina i ugljikohidrata za napredak. Vaše tijelo se oslanja na ove makronutrijente za sintezu mišićnih proteina!

Pravilan odmor je iznimno važan. Našem tijelu treba vremena da se oporavi nakon vježbanja, a bez odgovarajućeg oporavka vaši mišići nemaju dovoljno vremena da se potpuno poprave, što rezultira visokim rizikom od ozljeda i minimalnim dobitkom mišića.

Sposobnost izgradnje mišićne mase i snage također se smanjuje s godinama kada se i smanjuju razine testosterona.

Ako imate niske razine testosterona, možda bi bilo dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom kako biste utvrdili trebate li nadomjesnu terapiju testosteronom ili biste trebali uzimati testosteron suplemente.

Razine testosterona

Tanka je linija između premale, prave količine i previše testosterona, a ta razlika može promijeniti ulogu koju testosteron igra u izgradnji mišića i povećanju mišićne snage.

Nizak testosteron uobičajen je kod muškaraca, osobito s godinama jer se prirodna proizvodnja smanjuje.

Nizak testosteron kod muškaraca

Simptomi mogu uključivati gubitak kose, gubitak mišićne mase, slab seksualni nagon, povećane grudi, valunge, depresiju, razdražljivost i krhke kosti.

Dobitak snage i mišića također se može dogoditi s niskim testosteronom, ali zahtijeva više truda za održavanje.

Pokazalo se da uključivanje više treninga snage u vaš program vježbanja prirodno povećava razinu testosterona, pa ako su vam razine niske, to može pomoći.

Je li previše testosterona štetno?

Nije uobičajeno imati previsoku prirodnu razinu testosterona, ali može se dogoditi kada se koriste injekcije testosterona.

Previše testosterona potencijalno može uzrokovati gubitak mišićne mase i snage.

mali testisi

Ekstremno visoke razine testosterona tijekom dugog vremenskog razdoblja mogu dovesti do niskog broja spermija, oštećenja srčanog mišića, bolesti jetre, akni, edema tijela, malih testisa i mišića, glavobolja, zastoja u rastu i ozbiljnih promjena raspoloženja.

Stoga, ako visoke razine traju predugo ili dosegnu ekstremno visoke razine, one mogu dovesti do gubitka mišićne mase i snage.

Kod žena se uslijed visokih razina testosterona javlja sindrom policističnih jajnika. Ovo stanje može uzrokovati smanjenu plodnost, prekomjerni rast dlaka, depresiju, debljanje i tjeskobu.

Kod žena također može doći do produbljivanja glasa, gubitka grudi i pojave muževnijih crta općenito.

Zaključak: Čini li vas testosteron jačim?

Iako testosteron može igrati veliku ulogu u povećanju mišića i snage, on uvelike ovisi o kombinaciji svih aktivnosti koje radite.

Dobra prehrana, trening snage i odmor jednako su važni.

Ako mislite da će vam koristiti testosteron suplementi, preporučujemo Probolan 50 tablete!

Ovaj dodatak za povećanje testosterona nudi najvišu kvalitetu sastojaka za povećanje razine testosterona kod muškaraca koji zbog godina gube svoje prirodne zalihe.

Dvije kapsule dnevno dat će vam povećanje mišićne mase i snage, ubrzani gubitak masti, povećanu izdržljivost, povećani fokus, želju i muževnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)