Može li nizak testosteron dovesti do erektilne disfunkcije?

Istražite vezu između nedostatka testosterona i erektilne disfunkcije.

Erektilna disfunkcija (ED) čest je zdravstveni problem koji, prema jednoj većoj studiji, pogađa oko 8% muškaraca u Europi, što je oko 2% ispod ukupnog svjetskog prosjeka.

No stvarna brojka ostaje neizvjesna jer se problemi s erekcijom još uvijek smatraju tabu temom i muškarcima je teško govoriti o njima.

Ovo stanje može utjecati na odnose, samopoštovanje i kvalitetu života.

Testosteron i erektilna disfunkcija

Jedan od najčešćih temeljnih uzroka erektilne disfunkcije je niska razina testosterona ili hipogonadizam.

Testosteron je hormon koji ima važnu ulogu u muškom spolnom razvoju i funkciji. Kada razina testosterona počne padati, mogu se pojaviti različiti problemi – uključujući ED.

Ali uzrokuje li nizak testosteron ED? U ovom ćemo članku raspravljati o vezi između niskog testosterona i erektilne disfunkcije. Čitajte dalje kako biste saznali više.

Nedostatak testosterona

Testosteron je hormon neophodan za razvoj i održavanje muških osobina kao što su mišićna masa, gustoća kostiju i seksualni nagon. Međutim, nije neuobičajeno da muškarci imaju niske razine testosterona kako stare.

Procjenjuje se da do 39% muškaraca starijih od 45 godina može imati nisku razinu testosterona.

Općenito, razina testosterona prirodno opada oko 1 posto godišnje kako starite.

Nizak testosteron kod muškaraca

U nekim slučajevima niske razine testosterona mogu biti i naslijeđene. Na primjer, Klinefelterov sindrom, genetski poremećaj koji pogađa muškarce, može dovesti do niske razine testosterona i drugih simptoma kao što su neplodnost, slabe kosti i razvoj tkiva dojke.

Neke životne navike, poput nedostatka sna, loše prehrane, konzumiranja alkohola i pušenja, također mogu pridonijeti niskim razinama testosterona.

Simptomi niskog testosterona mogu varirati ovisno o dobi, povijesti bolesti i drugim temeljnim zdravstvenim stanjima.

Međutim, uobičajeni simptomi uključuju smanjenu mišićnu masu i snagu, umor, promjene raspoloženja, smanjenu seksualnu želju ili libido, erektilnu disfunkciju i neplodnost.

Niska razina testosterona također ponekad može uzrokovati valunge, noćno znojenje i smanjenu gustoću kostiju.

Manjak testosterona također može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i dijabetesa.

Možda će vas interesirati: Za što je dobar testosteron?

Veza između nedostatka testosterona i erektilne disfunkcije

Ne može se poreći da ispunjavajući seksualni odnos igra presudnu ulogu u ukupnoj dobrobiti muškarca.

Nažalost, erektilna disfunkcija česta je prepreka koja može utjecati na seksualni užitak i intimnost.

Iako mnogi čimbenici mogu pridonijeti erektilnoj disfunkciji, nedostatak testosterona često je korijen problema.

Ali kako nizak testosteron uzrokuje erektilnu disfunkciju? Evo nekoliko mogućih razloga zašto biste mogli imati ED.

Smanjen protok krvi

Odgovor leži u tome kako testosteron utječe na protok krvi i krvne žile u penisu. Jedan od načina na koji niske razine testosterona mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju je smanjenje dotoka krvi u penis.

Testosteron poboljšava dotok krvi u genitalije, što je neophodno za postizanje i održavanje erekcije.

Kada je razina testosterona u tijelu niska, dotok krvi u penis može biti smanjen, što otežava postizanje i održavanje erekcije.

Smanjena provodljivost živaca

Još jedan način na koji niske razine testosterona mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju je utjecaj na živčane signale odgovorne za poticanje erekcije.

Testosteron je neophodan za proizvodnju dušikovog oksida (NO), kemijskog glasnika koji pomaže opustiti glatko mišićno tkivo u penisu i povećati protok krvi. Uz niske razine testosterona, proizvodnja dušikovog oksida može se smanjiti.

Bez odgovarajuće razine dušikovog oksida, krvne žile u penisu možda se neće moći pravilno proširiti, što može dovesti do poteškoća u postizanju ili održavanju erekcije.

Psihološki faktori

Osim ovih fizioloških čimbenika, niska razina testosterona također može psihički utjecati na seksualnu funkciju.

Muškarci s nedostatkom testosterona mogu doživjeti smanjenje seksualne želje, što otežava postizanje erekcije. Također može dovesti do drugih simptoma poput umora, razdražljivosti i depresije, što također može utjecati na seksualnu funkciju.

Ostali čimbenici koje treba uzeti u obzir

Nizak testosteron nije jedini mogući uzrok erektilne disfunkcije. Erektilnu disfunkciju mogu uzrokovati različiti čimbenici, uključujući dob, medicinska stanja poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, određene lijekove i životne navike poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.

Stoga je ključno da muškarci koji pate od erektilne disfunkcije surađuju s liječnikom kako bi identificirali temeljne uzroke i razvili učinkovit plan liječenja.

Liječenje nedostatka testosterona i erektilne disfunkcije

U nekim slučajevima samo liječenje niskog testosterona može poboljšati simptome erektilne disfunkcije. To može uključivati nadomjesnu terapiju testosteronom ili uzimanje tableta testosterona.

Nadomjesna terapija testosteronom

Nadomjesna terapija testosteronom je oblik hormonske terapije u kojoj se umjetni testosteron redovito ubrizgava u tijelo.

Cilj je povećati razinu testosterona u tijelu, što može poboljšati seksualnu funkciju, razinu energije i opću dobrobit.

Nadomjesna terapija testosteronom

Nadomjesna terapija testosteronom može se primijeniti u različitim oblicima, uključujući injekcije, gelove i pelete.

Testosteron suplementi

Studije su pokazale da tablete testosterona mogu značajno poboljšati seksualnu funkciju, uključujući povećani libido i učestalost erekcija, kod muškaraca s niskom razinom testosterona.

Osim toga, testosteron suplementi poput Probolan 50 općenito mogu poboljšati kvalitetu života muškaraca koji pate od umora, razdražljivosti i depresije zbog niske razine testosterona.

Probolan 50 gdje kupiti

Ovi dodaci imaju i druge prednosti osim seksualne funkcije.

Mogu pomoći u izgradnji mišićne mase i smanjenju tjelesne masnoće, što rezultira definiranom, mišićavom tjelesnom strukturom.

Osim toga, mogu poboljšati gustoću kostiju, što može spriječiti osteoporozu i smanjiti rizik od prijeloma.

Testosteron tablete također mogu poboljšati kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i fokus, te smanjiti osjećaje depresije i tjeskobe.

Zaključak

Imate li nizak testosteron i erektilnu disfunkciju?

Shvaćamo da erektilna disfunkcija može biti neugodna za muškarce, ali dobra je vijest da postoje opcije koje mogu pomoći!

Nudimo vam testosteron suplemente za podršku muškarcima s erektilnom disfunkcijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)