Za što je dobar testosteron? 7 dokazanih koristi!

Tijekom muškarčevog života razine hormona variraju, što dovodi do promjena u ponašanju, obrascima spavanja, raspoloženju, seksualnoj sposobnosti itd.

Održavanje optimalnih razina može značiti razliku između toga da se svaki dan ne osjećate dobro i da se osjećate najbolje. Jedan od najvažnijih hormona na koje treba paziti je testosteron.

Ovaj muški spolni hormon regulira proizvodnju spermija, mišićnu masu, raspodjelu masnog tkiva pa čak i raspoloženje.

Za što je dobar testosteron

Budući da je testosteron bitan hormon, niske razine mogu dovesti do raznih uznemirujućih simptoma i učinaka na tijelo, od smanjenog libida do povećanog rizika od srčanih bolesti.

Jeste li znali da oko četvrtina muškaraca starijih od 30 godina ima nisku razinu testosterona i da taj postotak samo raste s godinama?

Srećom, na našoj web stranici nudimo niz dodataka koji će vam pomoći da se osjećate kao novi muškarac.

Čitajte dalje kako biste saznali više o zdravstvenim koristima koje muškarci doživljavaju nakon optimizacije razine testosterona.

7 učinaka podizanja razine testosterona kod muškaraca

Viša razina energije

Testosteron je bitan čimbenik dnevne razine energije zbog svoje uloge u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Ove važne stanice prenose kisik u tijelo i pomažu pretvoriti masti i ugljikohidrate u energiju.

Muškarci s niskim testosteronom stoga imaju tendenciju doživjeti ekstremnu psihičku i fizičku iscrpljenost.

Važno je napomenuti da niske razine testosterona mogu uzrokovati kronični umor, iako povremeni umor može biti i posljedica stresnog dana ili nedostatka sna.

Korištenjem dodataka kao što je Probolan 50, niske razine testosterona mogu se vratiti na normalne razine, što rezultira povećanjem energije i vitalnosti.

Nakon što osjetite snažne učinke, uskoro ćete ponovno biti spremni reći “da” vježbanju ili nogometnoj utakmici!

Povećana seksualna želja i izvedba

Ako osjećate slabiji seksualni nagon od uobičajenog, razmislite o optimiziranju testosterona kako biste povratili libido.

Niska razina testosterona može negativno utjecati na seksualno zdravlje muškarca, što dovodi do smanjene želje i erektilne disfunkcije.

Seks i testosteron

Studija objavljena u The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism otkrila je da su libido i razine testosterona u visokoj korelaciji.

Rezultati su pokazali da su oni koji su prijavili nižu seksualnu želju imali niže razine testosterona.

Nakon što su se niske razine vratile u normalu, muškarci su iskusili poboljšanu seksualnu želju i funkciju, što im je omogućilo da ponovno pokrenu svoj seksualni život!

Povećana snaga mišića

Želite izgraditi mišiće i oblikovati svoje tijelo? To bi moglo biti teško ako imate nizak nivo testosterona. Testosteron igra ključnu ulogu u sintezi mišićnih proteina, koji popravlja oštećenja mišićnog tkiva uzrokovana dizanjem utega i vježbanjem te dovodi do povećanja mišićne mase.

Potaknite prirodni rast i oporavak mišića

Studija koja je mjerila učinke testosterona na snagu otkrila je da se mišićna masa povećala u prosjeku za 20% kod svih ispitanika nakon primjene doza testosterona.

U kombinaciji s pravilnom prehranom i tjelovježbom, možete očekivati da ćete izgraditi više čiste mišićne mase nakon što se razina testosterona vrati.

Gubitak masnoće

Jeste li znali da osim povećanja mišićne snage, testosteron može pomoći i kod mršavljenja?

Prema studiji, muškarci koji pate od nedostatka testosterona koji su primili nadomjesnu terapiju pokazali su smanjenje opsega struka i BMI.

Testosteron i mršavljenje

To je vjerojatno zato što muškarci s povećanom mišićnom masom sagorijevaju više kalorija čak i u mirovanju.

Muškarci koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu imaju veću vjerojatnost da će imati niske razine testosterona jer masne stanice mogu pretvoriti testosteron u estrogen (ženski spolni hormon).

Moglo bi vas zanimati: Testosteron i mršavljenje: postoji li veza?

Mentalno zdravlje

Testosteron igra važnu ulogu u kognitivnim performansama. Prema istraživanju, testosteron je rezultirao poboljšanom mentalnom izvedbom u područjima matematičkog zaključivanja, verbalnog pamćenja i koncentracije.

Osim toga, dokazano je da testosteron smanjuje rizik od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti kod starijih muškaraca. Stoga je važno paziti na razinu testosterona kako biste zaštitili zdravlje svog mozga.

Manje stresa i bolje raspoloženje

Suprotno uvriježenom mišljenju da testosteron čini muškarce agresivnijima i ljutima, ovaj hormon zapravo poboljšava raspoloženje muškaraca.

Prema znanstvenim istraživanjima, utvrđeno je da testosteron dovodi do poboljšanih pozitivnih osjećaja i prijateljskog raspoloženja dok smanjuje osjećaj razdražljivosti, stresa, ljutnje i nervoze.

Moglo bi vas zanimati: Kako stres utječe na testosteron i kako smanjiti stres?

Smanjen rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti

Jeste li znali da testosteron može poboljšati zdravlje srca kod muškaraca? Kao što je ranije spomenuto, testosteron igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Niske razine ovih važnih stanica mogu negativno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava i povećati rizik od raznih srčanih bolesti kao što su koronarna arterijska bolest i srčani udar.

Srčani udar

Srećom, znanstvene studije su pokazale obećavajuće rezultate u smanjenju ovog rizika kada se razine testosterona vrate u normalu.

Studija u European Heart Journalu na više od 83 000 pacijenata otkrila je da muškarci čije su niske razine testosterona vraćene u normalu imaju manji rizik od srčanog udara, moždanog udara, pa čak i smrti u usporedbi s muškarcima koji nisu bili liječeni.

Dakle nema sumnje, optimalna razina testosterona vrlo je važna kada je u pitanju dug i zdrav život svakog muškarca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)