Mali testisi: uzrok, simptomi i liječenje

Je li veliki problem ako muškarac ima male testise?

Testisi su organi ovalnog oblika odgovorni za proizvodnju sperme i nalaze se u skrotumu.

Veličina testisa razlikuje se od muškarca do muškarca i obično nema zdravstvenih implikacija.

Prosječna dužina testisa je između 4,5 i 5,1 centimetar. Međutim, ako je testis kraći od 3,5 centimetra, smatra se malim.

Mjerenje veličine testisa

Veličina testisa obično se mjeri ultrazvukom. Ovaj bezbolni i neinvazivni test daje precizne rezultate.

Alternativno, tu je orhidometar, jednostavniji alat za mjerenje veličine testisa. Sastoji se od niza ovalnih perli različitih veličina, a svaka je otprilike veličine ljudskog testisa.

Liječnik može odrediti veličinu vaših testisa nježnom palpacijom i zatim ih usporediti s jednom od kuglica na orhidometru.

mali testisi

Ako želite napraviti približno mjerenje kod kuće, možete koristiti metar. No, važno je prethodno se istuširati toplom vodom kako se testisi ne bi skupili zbog hladnoće.

Ovo je također dobro vrijeme za obavljanje samopregleda testisa kako biste pronašli kvržice ili druge znakove raka testisa.

Mali testisi – Testosteron i plodnost

Testisi obavljaju dvije bitne funkcije u muškom tijelu:

-Stvaranje sperme potrebne za reprodukciju.

-Lučenje muškog hormona testosterona koji je važan za razvoj tjelesnih karakteristika muškaraca i regulaciju spolnog nagona.

Ako su vam testisi manji, možda ćete moći proizvesti manje sperme, budući da oko 80 posto volumena testisa čine sjemenonosni tubuli, gdje se proizvodi sperma.

Studija iz 2014. objavljena u časopisu African Journal of Urology otkrila je da mali testisi mogu biti povezani s nižom koncentracijom sperme.

Međutim, moguće je da biste mogli biti jednako plodni kao netko s većim testisima unatoč tome što imate testise manje od prosjeka.

Ako vi i vaš partner imate problema sa začećem djeteta, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom za neplodnost.

Mjerenje razine testosterona i broja spermija može pomoći u određivanju jesu li vaši problemi s plodnošću posljedica ovih čimbenika.

Mali testisi uzrok

Važno je napomenuti da se veličina testisa razlikuje od osobe do osobe i da razlike u veličini ne znače nužno dijagnosticirana stanja i mogu imati mali ili nikakav utjecaj na zdravlje i funkciju vaših genitalija.

Ipak, postoje neka medicinska stanja koja mogu dovesti do smanjenja veličine testisa.

Hipogonadizam kod muškaraca

Posebno stanje koje može utjecati na veličinu testisa je ono što je poznato kao hipogonadizam kod muškaraca.

Hipogonadizam je stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno testosterona kako bi osiguralo pravilan razvoj muških osobina.

Primarni hipogonadizam

Primarni hipogonadizam može biti uzrokovan defektom u testisima, gdje oni ne mogu odgovoriti na signale iz mozga i proizvesti dovoljno testosterona i sperme.

Ovo stanje može biti prisutno od rođenja ili može biti uzrokovano nizom čimbenika kao što su infekcije, torzija testisa (uvrtanje sjemene vrpce u testisima) i zlouporaba anaboličkih steroida.

Sekundarni hipogonadizam

Sekundarni hipogonadizam ne uključuje problem u testisima, već je stanje u kojem hipofiza u mozgu ne proizvodi dovoljno luteinizirajućeg hormona.

Ovaj hormon je odgovoran za signalizaciju testisima da proizvode testosteron.

Varikokela

Mali testisi također mogu biti uzrokovani varikokelom. Varikokela je stanje koje se karakterizira proširenjem vena spermatičkog pleksusa. Proširene vene mogu uzrokovati da testisi postanu manji i mekani na dodir.

Nespušteni testisi

Mali testisi također mogu biti uzrokovani nespuštenim testisima, stanjem koje se javlja tijekom fetalnog razvoja kada se testisi ne uspiju spustiti u skrotum. Ova se abnormalnost obično može kirurški liječiti u djetinjstvu.

Mali testisi simptomi

Kod muškaraca koji još nisu ušli u pubertet, smanjena veličina testisa može dovesti do odsutnosti sekundarnih spolnih karakteristika, kao što su:

– Nedostatak dlaka na licu
– Nema rasta stidnih dlaka
– Manji penis

Kada pubertet već završi, simptomi atrofije testisa mogu uključivati:

– Smanjeni seksualni nagon
– Neplodnost
– Smanjena mišićna masa
– Nedostatak ili smanjeni rast brade
– Nedostatak ili smanjeni rast pubične dlake
– Mekši testisi

Mali testisi liječenje

Mudro je razgovarati s liječnikom ukoliko vas brine veličina testisa.

Liječnik može procijeniti je li veličina vaših testisa indikativna za neko zdravstveno stanje ili pak nema utjecaja na vaše zdravlje.

Otvoreni razgovor sa liječnikom mogao bi ublažiti neke vaše brige i, ako je potrebno, pružiti vam mogućnosti liječenja.

Liječenje neplodnosti

Postoji nekoliko lijekova koji mogu pomoći kod problema s plodnošću uzrokovanih hipogonadizmom.

Primjer je Klomifen (Clomid), oralni lijek koji povećava hormone potrebne za plodnost.

Iako se često koristi kod žena koje imaju problema sa začećem, može se koristiti i za liječenje muške neplodnosti.

Druga mogućnost su injekcije gonadotropina, koje mogu biti učinkovite u smanjenju gustoće sperme zbog malih testisa. Gonadotropini su hormoni koji stimuliraju aktivnost u testisima.

Liječenje nadomjesnom terapijom testosteronom može pružiti različite dobrobiti kao što su povećanje energije, povećani seksualni nagon, povećanje mišićne mase i pozitivniji mentalni pogled.

Međutim, važno je da nadomjesnu terapiju testosteronom pažljivo nadzire liječnik jer također može doći do potencijalno ozbiljnih nuspojava kao što su problemi s prostatom, abnormalna agresivnost i problemi s cirkulacijom.

Liječenje varikokele

Nije obavezno liječiti varikokelu. Međutim, operacija se može razmotriti ako proširene vene utječu na zdravlje ili plodnost testisa.

Kirurg može zatvoriti zahvaćene vene i preusmjeriti protok krvi u zdrave vene u skrotumu. Ova metoda liječenja može pomoći preokrenuti atrofiju testisa i poboljšati proizvodnju sperme.

Liječenje nespuštenih testisa

Kirurški zahvat za ispravljanje nespuštenih testisa naziva se orhidopeksija. Cilj mu je dovesti testise u skrotum i obično se radi prije prvog rođendana.

Testosteron tablete za male testise?

Nažalost, iako testosteron tablete mogu pomoći u povećanju vaše prirodne proizvodnje testosterona, one ne mogu povećati veličinu testisa.

Općenito, ne postoje pouzdane i učinkovite metode povećanja testisa. Važno je biti oprezan s tretmanima koji se oglašavaju u časopisima, na internetu ili u trgovinama.

Zaključak

Mali testisi koji su ispod prosjeka u većini slučajeva ne štete zdravlju. Međutim, kada to nije slučaj, postoje neke mogućnosti za liječenje.

Svakako, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o odgovarajućim mogućnostima liječenja malih testisa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)