Nadomjesna terapija testosteronom: prednosti i mane

Uobičajena metoda nadoknade izgubljenih hormona je nadomjesna terapija testosteronom. U ovom ćemo članku pogledati ovu vrstu medicinske intervencije i što istraživanja govore o njezinoj sigurnosti.

Nastavite čitati kako biste saznali više o simptomima smanjenja testosterona i mogućim nuspojavama hormonske nadomjesne terapije.

Simptomi niske razine testosterona

Smanjenje testosterona može ozbiljno utjecati na vaš život. Nažalost, to u određenoj mjeri utječe na sve nas muškarce jer je dio prirodnog procesa starenja.

Kako starimo, naše zalihe testosterona počinju se smanjivati. Imamo manje energije, čini se da ne možemo skinuti kilograme, možda čak imamo problem i u spavaćoj sobi. Osjećate da vam život izmiče.

Loše je što vam se razina testosterona smanjuje, ali nažalost, sve je to samo dio procesa starenja. Nije lijepo, ali je prirodno.

Ali problem je kada se vaš testosteron smanjuje brže nego što bi treba. Kada se to dogodi, nazivamo to hipogonadizam (sindrom nedostatka testosterona), i to je medicinsko stanje koje bi moglo zahtijevati liječenje.

Nizak testosteron kod muškaraca

Hipogonadizam karakterizira nedovoljna proizvodnja testosterona u testisima.

Drugim riječima, vaši testisi ne proizvode količinu testosterona koju bi trebali proizvoditi, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Na primjer, nizak testosteron može učiniti kosti slabijima i potencijalno uzrokovati osteoporozu, što vas čini sklonijima ozljedama i lomovima kostiju.

Nadalje, eventualni nagli pad razine testosterona može uzrokovati veći rizik od srčanih bolesti.

Sindrom nedostatka testosterona je ozbiljna stvar, a ako patite od ovog stanja, možda biste trebali pribjeći mjerama kao što je nadomjesna terapija testosteronom.

Ali prije nego što to učinite postavlja se pitanje – je li to pravi nedostatak ili samo starite?

Teško je napraviti razliku i zato biste uvijek prvo trebali isprobati načine za prirodno povećanje testosterona prije nego što pribjegnete nečem ozbiljnom poput hormonske nadomjesne terapije.

Što je nadomjesna terapija testosteronom?

Nadomjesna terapija testosteronom je tretman koji liječnici daju muškarcima s nedostatkom testosterona koji pokazuju simptome hipogonadizma.

Drugim riječima, hormonska nadomjesna terapija vam jednostavno daje više testosterona.

Nadomjesna terapija testosteronom vrste

Ova terapije dolazi u više različitih oblika. Trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom koja je vrsta najprikladnija za vas i vaše stanje.

Testosteron injekcije (Intramuskularno)

Ovo je slika koju će većina vas imati o liječenju. Osoba može primiti kratkodjelujući tretman, koji uključuje injekciju svakih 1 ili 2 tjedna, ili dugodjelujući tretman, u kojem je druga injekcija 4 tjedna nakon prve, a sve ostale su u razmaku od 10 tjedana.

Nadomjesna terapija testosteronom

Doziranje i učestalost liječenja mogu varirati ovisno o osobi.

Liječnici ubrizgavaju kratkodjelujući testosteron pod kožu ili u mišić, dok dugodjelujuće testosteron injekcije idu u glutealne mišiće.

Testosteron gel (transdermalno)

Ovaj tretman se čini manje strašnim jer ne uključuje igle, ali loša strana je što to morate raditi svaki dan (umjesto samo jednom svakih nekoliko tjedana). Gel treba nanijeti na trbuh, ramena ili ruke.

Testosteron gel

Međutim, osobe koje koriste lokalne tretmane moraju paziti da izbjegnu kontakt kože na kožu s drugim ljudima najmanje 6 sati nakon primjene. Važno je spriječiti rizik od prijenosa lijeka na kožu drugih ljudi jer to može biti opasno za trudnice i djecu.

Lokalna doza testosteron gela obično je između 40-100 mg dnevno, ali to će varirati od proizvoda do proizvoda. Osoba treba započeti s najnižom preporučenom dozom i postupno povećavati, ako je potrebno.

Testosteronski flaster (transdermalno)

Slično gelu, možete se odlučiti i za flastere za kožu. Nosite ih, a flaster kao i kod gela trebate stavljati svaki dan.

Flasteri lijepe se na ruku ili gornji dio tijela i ostaju na mjestu 24 sata do sljedeće doze. Obično dolaze u dozama između 2 mg i 5 mg.

Loše strane flastera su da nisu estetski privlačni i često uzrokuju iritacije kože. U usporedbi s oralnim testosteronom, lokalni flasteri mogu se pokazati manje toksičnima za jetru.

Pilula metiltestosterona (oralno)

I s ovom metodom možete se držati podalje od igala, ali ćete to morati činiti puno češće.

Većina pilula također dolazi s upozorenjima o lijeku koji uzrokuje hipertenziju i moždani udar. Kao rezultat toga, samo pojedinci koji ne mogu koristiti druge oblike pribjegavaju uzimanju oralnog testosterona. Njegova dugotrajna uporaba također može potencijalno uzrokovati oštećenje jetre.

Liječnik će preporučiti dozu u rasponu od 225-396 mg, a osoba će obično uzimati oralne tablete testosterona dva puta dnevno.

Testosteronski implantati (subdermalno)

Implantat (kuglice, peleti) ulazi u gornji dio boka ili stražnjice osobe. Kuglice se polako otapaju i mogu trajati 3-6 mjeseci. Doziranje se razlikuje od osobe do osobe i o tome bi trebalo razgovarati sa svojim liječnikom prije prve implantacije.

Ugradnja implantata manji je bolnički kirurški zahvat. Liječnik napravi mali rez u masnom tkivu ispod kože kako bi umetnuo kuglice. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Intranazalno

Nanosi se nazalni testosteronski gel na unutrašnjost nosa. Morat ćete to učiniti tri puta dnevno u razmacima od 6-8 sati, po mogućnosti svaki dan u isto vrijeme. Doza je obično 11 mg po aplikaciji kroz obje nosnice, što rezultira ukupnom dozom od 33 mg dnevno.

Neke uobičajene reakcije na ovaj tretman uključuju glavobolje, krvarenje iz nosa, curenje nosa i nelagodu u nosu.

Nadomjesna terapija testosteronom prednosti

Dakle, koje su prednosti hormonske nadomjesne terapije? Pa, jednostavno rečeno doživjet ćete sve prednosti viskih razina testosterona:

✅ Više energije
✅ Jače kosti
✅ Povećana snaga
✅ Stimulirani libido
✅ Manje razdražljivosti
✅ Smanjena tjelesna masnoća

Nije ni čudo što je testosteron toliko popularan među bodybuilderima i ljudima koji žele povećati svoje performanse.

Međutim, kao što smo već pomenuli, uz ove prednosti idu i neki rizici.

Nadomjesna terapija testosteronom nuspojave

Testosteron je steroidni hormon s djelovanjem u velikom broju organa i tkiva.

Kao i kod svake medicinske intervencije, morate pravilno odmjeriti rizike u odnosu na potencijalne koristi kada se odlučujete podvrgnuti se ovom tretmanu ili ne.

Prvo, čini se da postoji veza između nadomjesne terapije testosteronom i kardiovaskularnog rizika. U velikoj studiji na više od 55 000 muškaraca, istraživači s National Cancer Institute u SAD-u otkrili su da muškarci stariji od 65 godina koji su imali povijest bolesti srca imaju dvostruko veći rizik od srčanog udara nakon 3 mjeseca terapije.

Postoje i istraživanja koja upućuju na vezu s moždanim udarom. Studija koju je provela JAMA objavljena 2014. otkrila je da su muškarci, ako su nakon preventivnog postupka čišćenja arterija dobili nadomjesnu terapiju testosteronom, imali 30% veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar.

Jedan od razloga zašto se ove kardiovaskularne komplikacije mogu pojaviti je taj što nadomjesna terapija testosteronom uzrokuje povećanje veličine i debljine krvnih stanica – a to može povećati šanse za stvaranje krvnog ugruška.

Postoje i brojne druge nuspojave koje su također prijavljene. To uključuje:

❌ Smanjenje testisa
❌ Akne
❌ Zadržavanje vode
❌ Ginekomastija
❌ Viši kolesterol
❌ Disfunkcija jetre
❌ Otekline u gležnjevima
❌ Zamagljen vid
❌ Bol u prsima
❌ Bol u mišićima
❌ Visoki krvni tlak
❌ Povećana prostata
❌ Problemi sa spavanjem
❌ Neplodnost

Popis nuspojava je ozbiljan i dugačak, a ovo su samo najčešći problemi koji se mogu pojaviti pri hormonskoj nadomjesnoj terapiji.

Što još možete učiniti za povećanje razine testosterona?

Oprostite ako smo vas malo uplašili, ali važno je da ste potpuno svjesni ozbiljnosti situacije. Hormonska nadomjesna terapija je ozbiljan tretman, ali ako ste odlučni da je isprobate, možemo vam samo dodatno savjetovati da prvo posjetite svog liječnika.

Međutim, ako ste ozbiljno u nedoumici nakon čitanja ovog članka, možda biste trebali prvo pogledati druge metode za prirodno povećanje testosterona.

Većinu njih prilično je lako provesti, poput toga da dovoljno spavate, imate više tjelovježbe ili poboljšate unos vitamina D.

Dobar način da izbjegnete medicinsku hormonsku nadoknadu je da povećate razinu testosterona sigurno i prirodno uzimanjem suplemenata za podizanje razine testosterona.

Oni sadrže samo sigurne sastojke koji zajamčeno podržavaju vaše hormone i pomažu vašem tijelu da oslobodi vlastiti testosteron.

Zaključak

Ovaj članak pokušao je pružiti potpuni pregled o tome što je nadomjesna terapija testosteronom, kako može pomoći muškarcima da prevladaju probleme koje imaju i koje nuspojave mogu nastati.

Imajte na umu da terapija najčešće djeluje i pomaže muškarcima da poboljšaju kvalitetu svojih života.

Nadomjesna terapija testosteronom može biti savršeno rješenje za vas, samo se uvijek prvo posavjetujte sa svojim liječnikom prije upotrebe nekog sumnjivog proizvod koji potencijalno može naštetiti vašem zdravlju do kraja života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)