Soja i testosteron: Snižava li soja testosteron?

Odnos između soje i testosterona dugo je bio predmet kontroverzi u svijetu fitnessa. Mnogo je zabrinutosti oko učinka soje na smanjenje testosterona kod muškaraca.

Dodatno, postoje strahovi da konzumacija soje može dovesti do ginekomastije (abnormalnog razvoja grudi kod muškaraca) ili problema s plodnošću utječući na kvalitetu sperme.

Soja i testosteron

Ove zabrinutosti su raširene na Internetu, a potkrijepljene su i znanstvenim studijama.

Međutim, postoje i istraživanja koja u potpunosti negiraju utjecaj soje na testosteron.

Kako bismo saznali utječe li soja stvarno na razinu testosterona i što kaže znanost, proveli smo opsežno istraživanje na ovu temu. Evo rezultata našeg istraživanja.

Soja i testosteron: znanstvene studije

Ideja da soja utječe na testosteron potječe od njenog sastava. Soja sadrži izoflavone, fitoestrogene koji oponašaju ljudski estrogen.

Estrogeni su prisutni i kod muškaraca i kod žena, ali u različitim koncentracijama. Dok su estrogeni ključni za dobrobit žena, višak estrogena može biti štetan za muškarce.

Održavanje optimalne hormonske ravnoteže, s niskom razinom estrogena kod muškaraca, ključno je za seksualno zdravlje, plodnost, zdravu proizvodnju sperme i muški seksualni nagon.

Kada izoflavoni koji oponašaju estrogen uđu u muško tijelo, mogu izazvati hormonsku neravnotežu, utječući na normalno funkcioniranje tijela. To može rezultirati simptomima povezanim s niskom razinom testosterona, kao što su ginekomastija, problemi s erekcijom, depresija i drugi.

Postoje znanstvena istraživanja koja podupiru ovu teoriju.

Sojin protein testosteron

U istraživanju koje su proveli Dillingham i njegovi kolege, 35 muškaraca konzumiralo je razne napitke s izolatima proteina, uključujući one s niskim i visokim udjelom soje, tijekom razdoblja od 57 dana.

Rezultati su pokazali smanjenje razina testosterona i dihidrotestosterona (DHT), te povećanje estradiola, kako u skupini s niskom, tako i u skupini s visokom dozom.

Studija je zaključila da ova hrana, bez obzira na sadržaj izoflavona, smanjuje testosteron i DHT, uz manje učinke na druge hormone, pružajući dokaze o učincima proteina soje na hormone.

Druga studija promatrala je skupinu muških sudionika i otkrila jasno smanjenje kvalitete sperme kod muškaraca koji su konzumirali veće količine hrane od soje i sojinih izoflavona.

Neslaganja u znanosti

Prethodna istraživanja i studije sugeriraju da visok unos soje može negativno utjecati na testosteron kod muškaraca povećanjem aktivnosti estrogena.

Međutim, novije studije provedene su tijekom godina kako bi se ponovno procijenili ti nalazi.

Analiza iz 2009. pažljivo je ispitala više od 32 klinička ispitivanja od više od 35 studija o učinku soje na testosteron.

Utvrđeno je da uzimanje proizvoda od soje ili dodataka izoflavona nije imalo utjecaja na koncentraciju slobodnog testosterona kod muškaraca. Drugim riječima, nije došlo do smanjenja razine testosterona nakon uzimanja soje.

Kako bi potvrdili ove rezultate, provedene su dvije druge meta-analize, jedna objavljena 2010. u Fertility and Sterility, a druga, novija i ažurirana, 2021. u Reproductive Toxicology.

Sojin protein

Protein soje je glavni izvor proteina u proizvodima od soje, kao što su tofu, tempeh, sojino mlijeko i druge mliječne i mesne alternative na bazi soje.

Također se mogu pronaći u obliku sojinog proteinskog praha, idealnog za nadopunu vaše rutine vježbanja ili povećanje unosa proteina u vašoj prehrani.

Za one koji slijede biljnu prehranu ili ne podnose mliječne proizvode, hrana od soje često je glavni izvor proteina, uz osiguravanje esencijalnih vitamina i minerala.

Hrana od soje sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina u značajnim količinama, što soju čini sličnom životinjskim proteinima.

Soja protein testosteron

Međutim, nisu svi izvori soje jednaki.

Postoje cjelovite ili minimalno prerađene namirnice od soje, kao što su tofu, tempeh i edamame.

Sojino mlijeko je nešto više obrađeno. Za njegovu proizvodnju zrno soje se kuha u vodi, melje i filtrira kako bi se uklonile krutine i vlakna. Proizvođači mogu dodati druge sastojke i hranjive tvari.

Na prerađenom kraju spektra nalazi se sojin proteinski prah ili izolat, često korišten u pakiranim proizvodima poput proteinskih pločica.

Izolat sojinog proteina proizvodi se od odmašćenih sojinih pahuljica, ispranih u alkoholu ili vodi kako bi se uklonili šećeri i vlakna, zatim osušenih i samljevenih u prah.

Sojin lecitin

Sojin lecitin je nusproizvod soje često korišten kao dodatak hrani ili aditiv.

Bogat fosfolipidima poput fosfatidilkolina, fosfatidiletanolamina i fosfatidilinozitola, ključan je za strukturu staničnih membrana i transport hranjivih tvari.

Mišljenja o učincima sojinog lecitina na testosteron variraju: neki stručnjaci smatraju da je učinak neutralan, dok drugi sugeriraju da može imati blago pozitivan ili negativan učinak.

Zaključak: Učinci soje na testosteron

Soja je popularan izvor proteina, osobito među onima koji slijede vegetarijansku ili vegansku prehranu. Utjecaj soje na testosteron može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući količinu konzumacije, oblik soje i individualne fiziološke razlike.

Cjelovite namirnice poput tofua, tempeha i edamamea pružaju dodatne hranjive tvari, uključujući proteine, vlakna i esencijalne masne kiseline, što može ublažiti bilo kakve negativne učinke na razine hormona.

S druge strane, visoko prerađeni proizvodi od soje sadrže izolirane izoflavone u višim koncentracijama, što može drugačije utjecati na endokrini sustav.

Individualne varijacije u metabolizmu i regulaciji hormona, uključujući genetiku, dob i cjelokupno zdravlje, također mogu utjecati na učinke soje na testosteron. Razumijevanje ovih čimbenika ključno je za procjenu hormonalnih učinaka soje u prehrani.

S obzirom na različite rezultate istraživanja, nema uvjerljivih dokaza koji bi potvrdili konačnu vezu između unosa soje i razine testosterona kod muškaraca.

Umjerena konzumacija hrane od soje vjerojatno neće uzrokovati smanjenje razine testosterona kod zdravog muškarca.

Međutim, ako već imate prekomjernu težinu, pod stresom ste ili malo vježbate, smanjenje unosa soje može biti korisno.

Ako ste zabrinuti za svoje razine testosterona, isprobajte tablete za povećanje testosterona.

One bi vam mogli pomoći u ublažavanju simptoma niskog testosterona i značajno poboljšati kvalitetu vašeg života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)