Testosteron krema: primjena, prednosti i nuspojave

Ako se suočavate s niskim razinama testosterona, moguće je da će testosteron krema biti korisna terapijska opcija.

Starenje obično dovodi do smanjenja razine testosterona, što može negativno utjecati na kvalitetu života muškaraca.

Simptomi poput umora, slabosti i smanjenog seksualnog nagona često su povezani s niskim razinama testosterona, ali ti simptomi mogu biti ublaženi odgovarajućim tretmanom.

Testosteron krema

Testosteron krema može biti jedno od rješenja za ovu situaciju. Međutim, pre nego što počnete koristiti takvu kremu, važno je da se temeljito informišete o njenim prednostima i mogućim nuspojavama.

Što je testosteron krema?

Iako se često naziva “testosteron krema”, zapravo je više poput gela koji se nanosi na kožu.

Važno je imati na umu da je testosteron krema lijek koji se izdaje na recept i da se može koristiti samo uz preporuku liječnika.

Liječnik vam može propisati ovaj tretman za hipogonadizam, stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno testosterona.

Na tržištu su dostupni različiti proizvodi s testosteronom koji se mogu razlikovati u dozi i području primjene.

Obično se testosteron krema propisuje za nanošenje na ruke, ramena ili trbuh.

Međutim, vrijedi zapamtiti da se upute mogu razlikovati ovisno o proizvodu, stoga je uvijek najbolje posavjetovati se s liječnikom i pažljivo pročitati upute prije uporabe.

Testosteron krema VS testosteron injekcije

Prije nego što detaljnije razmotrimo prednosti i nedostatke kreme, usporedimo je s češće korištenim oblikom terapije testosteronom: injekcijama testosterona.

Ako vas zanima njihova primjena, možete saznati više o tome u našem članku o testosteron injekcijama.

Dakle, kako se ove dvije vrste terapija razlikuju?

Prvo i najvažnije za mnoge ljude, krema ne zahtijeva ubod igle u tijelo. Mnogima se ne sviđa pomisao da će se ubosti iglom, što je i razumljivo.

Testosteron injekcije

Postoje i druge razlike. Primjerice, testosteron krema se primjenjuje svakodnevno, za razliku od injekcija koje se primjenjuju jednom tjedno ili svaka dva tjedna.

Osim toga, krema koju nanesete na svoje tijelo potencijalno može prijeći na druge osobe. Pa, ako niste oprezni, postoji rizik da biste mogli slučajno prenijeti testosteron nekome drugome.

No, detaljnije o tim rizicima i nuspojavama kasnije. Sada se fokusirajmo na prednosti.

Prednosti testosteron kreme

Dakle, što vam ovaj proizvod s testosteronom može ponuditi kako biste riješili svoje izazove?

Da bismo bolje razumjeli što ova krema može postići, napravili smo popis njegovih prednosti:

– Smanjuje simptome hipogonadizma
– Povećava seksualnu želju i libido
– Poboljšava snagu i izdržljivost
– Potiče rast mišića i povećava mišićnu masu
– Povećava razinu energije i izdržljivosti
– Poboljšava raspoloženje, koncentraciju i fokus
– Regulira ritam spavanja

Testosteron krema za žene

Krema koja sadrži testosteron često se koristi kod žena tijekom menopauze kako bi ublažila simptome povezane s tim razdobljem, kao što su smanjeni libido, umor i nedostatak energije.

Osim toga, ovakva krema može poboljšati raspoloženje, potaknuti metabolizam, olakšati gubitak težine te podržati dijetu. Također se vjeruje da može povoljno djelovati na stanje kože.

Testosteron krema nuspojave

Do sada smo istraživali pozitivne aspekte, ali sada moramo obratiti pažnju na tamnu stranu ovog proizvoda…

Naime, postoje ozbiljni rizici i nuspojave koje treba pažljivo uzeti u obzir.

Postoji razlog zašto je ovo lijek koji se izdaje na recept, stoga je uvijek preporučljivo konzultirati se s liječnikom prije njegove uporabe!

Evo popisa mogućih nuspojava:

Problemi s kožom

Ovo je vjerojatno nuspojava o kojoj se najviše govori i ozbiljna je. Neki ljudi mogu doživjeti alergijske reakcije na kremu, što može uzrokovati simptome kao što su:

– Svrbež
– Osip
– Akne
– Osjećaj vrućine
– Bolnost
– Crvenilo
– Pečenje

Kremu uvijek nanesite na čistu kožu i izbjegavajte područja s ranama ili postojećim osipima. Prije upotrebe uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Prijenos na druge osobe

Budući da se radi o kremi/gelu koji se nanosi na kožu, važno je znati da se može prenijeti na druge osobe.

To se može dogoditi izravnim kontaktom s kožom druge osobe – muškarca, žene ili čak djeteta – ili kontaktom s odjećom koju nosite.

Proizvodi s testosteronom mogu izazvati neželjene učinke kod žena i djece, pa se odmah obratite svom liječniku ako sumnjate da je netko drugi došao u kontakt s kremom.

Promjene u tkivu dojke

Kao što je opće poznato, nizak testosteron kod muškaraca (hipogonadizam) može rezultirati stanjem poznatim kao ginekomastija, što je povećanje tkiva dojke kod muškaraca. Nažalost, upotreba testosteron kreme također može imati negativan utjecaj na tkivo dojke.

Ponekad se testosteron u tijelu pretvara u estrogen – “ženski hormon”, što može rezultirati povećanjem tkiva dojke kod muškaraca.

Ovo stanje može rezultirati povećanjem veličine dojki, oticanjem, osjetljivošću i bolnošću. Svakako nije nešto što želite doživjeti!

Promjene u raspoloženju

Jedna od mogućih nuspojava testosteron kreme su promjene u raspoloženju i emocionalnom stanju. Ona može izazvati fluktuacije raspoloženja, depresiju, osjećaj tjeskobe, iznenadne napade plača, osjećaj paranoje i povećanu razdražljivost.

Dakle, povećanje razine testosterona ovim putem ne samo da može rezultirati fizičkim promjenama, već i utjecati na vaše emocionalno stanje!

Poteškoće s mokrenjem

Redovita primjena testosteronske kreme može rezultirati značajnom nelagodom prilikom mokrenja.

Neki korisnici izvješćuju o različitim problemima, uključujući pojačano mokrenje, noćno buđenje zbog potrebe za mokrenjem, te osjećajem hitnosti čak i kada nema stvarne potrebe za tim.

U najtežim slučajevima, mogu se pojaviti i krvavi tragovi u mokraći, što može biti izuzetno bolno!

No, to nije sve…

Gore navedene nuspojave samo su neke od uobičajenih problema, ali popis je nažalost duži.

Prorijeđenje kose, ćelavost, problemi s prostatom, erektilna disfunkcija ili čak pretjerana i produžena erekcija – mogućnosti neželjenih nuspojava testosteronske kreme su raznolike i brojne!

Koje su alternative?

Dakle, ako vam se čini da je korištenje testosteron kreme neprikladno zbog zabrinjavajućih nuspojava, što možete učiniti? Postoje i druge opcije koje biste trebali razmotriti.

Prethodno smo spomenuli injekcije testosterona kao alternativu, ali i one nose svoje rizike i nuspojave.

No, što ako želite izbjeći konvencionalne metode liječenja i odabrati prirodni pristup?

Mogli biste se odlučiti za zdrav način života i prehranu. Priroda nudi mnogo namirnica i biljaka koje mogu sigurno i prirodno potaknuti povećanje razine testosterona.

Bez injekcija, bez kemikalija, bez neugodnosti. Jednostavne promjene u prehrani mogu donijeti iznenađujuće dobrobiti!

Ako se te metode pokažu nedovoljnima, vrijedi razmotriti korištenje pojačivača testosterona poput Somatodrola, koji će prirodno povećati razinu muških hormona.

Somatodrol prednosti

Zaključak

Ukratko, testosteron krema može biti korisna u rješavanju problema povezanih s testosteronom kako kod muškaraca tako i kod žena.

Međutim, prije nego što se odlučite za ovaj oblik terapije, izuzetno je važno upoznati se s mogućim nuspojavama i rizicima.

Srećom, postoji i opcija korištenja suplemenata za podizanje testosterona koje pružaju alternativni pristup povećanju razine ovog hormona.

Što god odabrali, uvijek je mudro konzultirati se sa svojim liječnikom i temeljito razmotriti svoje mogućnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)