Češnjak i testosteron: Prirodni poticaj za muško zdravlje

Kada je u pitanju podizanje razine testosterona, ključnu ulogu igra ono što unosite u svoju prehranu.

Češnjak, poznat kao superhrana, ima reputaciju poboljšanja razine testosterona.

Unatoč jakom mirisu, češnjak je neizostavan sastojak u mnogim jelima, pružajući ne samo okus već i razne zdravstvene koristi.

Istražit ćemo njegovu vezu s testosteronom kroz znanstvena istraživanja i druge činjenice.

O ljekovitom češnjaku

Češnjak, botanički poznat kao Allium sativum, ima bogatu povijest korištenja koja se proteže kroz drevne civilizacije poput Kineza, Japanaca, Babilonaca, Egipćana, Grka i Rimljana.

češnjak i testosteron

Ova lukovičasta biljka obiluje raznim vitaminima, mineralima poput kalija, cinka, kalcija, magnezija i B-kompleksa te bioaktivnim spojevima kao što su alicin, aliin, ajoen, S-alil-cistein, dialil sulfid i drugi derivati alila.

Češnjak i testosteron: znanstvena istraživanja

Više studija sugerira izravnu povezanost između češnjaka i razine testosterona. Češnjak može značajno povećati proizvodnju testosterona, zahvaljujući svojim moćnim spojevima.

Najvažnije istraživanje na ovu temu provela je klinička studija 2001. godine koja se sastojala od dvije faze.

U prvoj fazi, procjenjivao se utjecaj češnjaka na testosteron u testisima štakora. Nakon gotovo mjesec dana dodavanja češnjaka u prehranu, zabilježen je značajan porast razine testosterona.

U drugoj fazi, istraživanje je ispitivalo djelovanje dialil disulfida, sumpornog spoja iz češnjaka. Utvrđeno je da primjena ovog spoja značajno povećava luteinizirajući hormon (LH) u hipofizi, što je ključno za regulaciju testosterona.

Studija je također pokazala da češnjak potiče biosintezu proteina, što rezultira povećanjem razine testosterona.

češnjak za testosteron

Rezultati još jedne studije iz 2015. godine pokazali su da redovita konzumacija češnjaka može potaknuti regeneraciju Leydigovih stanica u testisima, što podržava zdravu proizvodnju testosterona.

Dodatno, nedavna studija iz 2021. istraživala je učinak S-alil cisteina, jednog od aktivnih spojeva u češnjaku. Njezini nalazi potvrdili su da povećana količina S-alil cisteina značajno može povećati razinu testosterona.

Istraživanja ukazuju na širok spektar koristi češnjaka za muško zdravlje.

Primjerice, češnjak obiluje antioksidansima koji smanjuju oksidativni stres i podupiru regeneraciju stanica u testisima.

Istraživanje o utjecaju antioksidansa na serumski testosteron otkrilo je da njihova primjena može unaprijediti razinu testosterona smanjenjem oksidativnog stresa, što povoljno utječe na kvalitetu sperme, pokretljivost i plodnost.

Ova istraživanja sugeriraju da konzumacija češnjaka ne samo da pozitivno utječe na razinu testosterona, već i na opće zdravstvene benefite.

Kako koristiti češnjak za povećanje testosterona

Ako želite povećati razinu testosterona, jednostavno uključite češnjak u prehranu.

Preporučena dnevna doza je 2-3 sirova češnja kako biste maksimalno iskoristili njegove vrijedne sastojke.

češnjak za povećanje testosterona

Ako ne volite okus, možete koristiti dodatke prehrani. Preporučena doza ekstrakta češnjaka je oko 3600 mg dnevno.

U slučaju prekomjerne konzumacije češnjaka, mogu se pojaviti nuspojave poput probavnih smetnji i žgaravice.

Ako koristite lijekove za razrjeđivanje krvi ili se pripremate za operaciju, izbjegavajte češnjak zbog njegovog svojstva razrjeđivanja krvi.

Zdravstvene prednosti češnjaka

Osim što može potaknuti utjecati na nizak testosteron, češnjak pruža širok spektar zdravstvenih prednosti, neki od kojih mogu posredno utjecati na razinu testosterona.

Evo ključnih dobrobiti konzumiranja češnjaka:

Poboljšava imunološki sustav

Za one sklonije prehladama, češnjak može biti korisno rješenje. Istraživanje iz 2001. godine pratilo je dvije skupine: jedna je uzimala placebo, a druga dodatak češnjaka.

Skupina koja je konzumirala češnjak imala je 63% manje prehlada, s prosječnim trajanjem simptoma od 1,5 dana u usporedbi s placebom, gdje je trajanje bilo prosječno 5 dana.

Druga studija pokazala je da suplementacija visokim dozama ekstrakta odležanog češnjaka smanjuje broj bolovanja uzrokovanih gripom ili prehladom za 61%.

Poboljšava zdravlje srca

Istraživanja na ljudima pokazala su da redovita suplementacija češnjakom tijekom šest mjeseci može smanjiti krvni tlak jednako učinkovito kao i lijekovi poput beta blokatora atenolola.

Također, češnjak dokazano poboljšava profil lipida u krvi, smanjujući ukupni kolesterol i posebno LDL (“loš” kolesterol).

Bogat antioksidansima

Flavonoidi i enzimi prisutni u češnjaku pružaju snažno antioksidativno djelovanje.

Ovi spojevi štite stanice i tkiva od oksidativnog stresa i slobodnih radikala, usporavajući proces starenja i smanjujući rizik od mutacija stanica i razvoja malignih procesa.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Brojna istraživanja istražuju vezu između češnjaka i regulacije razine šećera u krvi. Preliminarna istraživanja sugeriraju da dodatak češnjaka može značajno smanjiti razinu glukoze u krvi u roku od samo 1-2 tjedna.

Pomoć u regulaciji težine

Češnjak potiče metabolizam i energetski nivo, potičući tijelo da efikasnije sagorijeva kalorije.

Njegova karakteristična aroma i pikantan okus dodaju užitak jelima, potičući brže osjećaje sitosti i sprječavajući prejedanje.

Detoksikacija tijela

Naše tijelo kontinuirano apsorbira štetne tvari iz okoliša putem hrane, zraka i vode. Češnjak, bogat sumpornim spojevima, potiče proizvodnju antioksidansa poput glutationa.

Ovi antioksidansi aktiviraju enzime u jetri koji uklanjaju toksine iz tijela, pružajući osjećaj detoksikacije i podržavajući opće zdravlje.

Ovo su samo neki od mnogih benefita uključivanja češnjaka u vašu prehranu i životni stil.

Zaključak

Istraživanja jasno pokazuju da češnjak ima izvanredan učinak na povećanje razine testosterona. No, najbolji rezultati postižu se kombinacijom češnjaka, zdravog načina života, uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.

Bogat s antioksidansima, antimikrobnim i protuupalnim svojstvima, češnjak ne samo što uravnotežuje razinu testosterona već pomaže u rješavanju raznih povezanih problema poput smanjenog libida i umora te podržava bolji protok krvi u tijelu.

Ako smatrate da vam češnjak nije dovoljan, razmotrite uzimanje specijaliziranih tableta za poticanje testosterona. Sastavljene od prirodnih sastojaka, ove tablete mogu blokirati pretvorbu testosterona ili osigurati tijelu sve potrebne nutrijente za proizvodnju više testosterona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)