Utjecaj kolesterola na razinu testosterona

Istraživanja su potvrdila jaku vezu između razine kolesterola i testosterona.

U ovom ćemo članku analizirati znanstvena istraživanja kako bismo bolje razumjeli ovaj odnos.

Što je kolesterol?

Kolesterol je lipid prisutan u vanjskoj staničnoj membrani. Proizvodi ga jetra, ali se može unositi i putem prehrane.

Lipidi ne cirkuliraju učinkovito u krvi bez emulgiranja. Za transport u krvi, kolesterol se pakira u proteine i formira lipoprotein.

Postoji pet glavnih tipova lipoproteina, ali mi se fokusiramo na LDL i HDL.

kolesterol i testosteron

HDL olakšava vraćanje lipida u jetru, eliminirajući ih iz tijela.

LDL prenosi kolesterol u stanice, ali kada ga ima previše može se nakupljati na stijenkama arterija.

Izrazi “dobar” za HDL i “loš” za LDL često opisuju njihove uloge. Međutim, sama komponenta kolesterola je ista, bez obzira na to je li u pitanju HDL ili LDL.

Obje vrste kolesterola neophodne su za funkcioniranje stanica, pa se može reći da je kategorizacija na dobar i loš kolesterol pogrešna.

Kolesterol je prethodnik mnogih biološki važnih spojeva, poput vitamina D, nadbubrežnih i spolnih hormona, uključujući testosteron.

Odnos između kolesterola i testosterona

I kolesterol i testosteron klasificiraju se kao steroidi zbog njihove slične kemijske strukture sa steroidnim prstenom.

Kolesterol služi kao polazna točka za sve steroidne hormone, pa tako i za testosteron.

Da bi se kolesterol pretvorio u testosteron, potrebno je nekoliko koraka. Prvo se pretvara u pregnenolon u jetri pomoću enzima citokroma P450.

Zatim se pretvara u druge hormone kao što je androstendion prije nego konačno postane testosteron.

Nizak testosteron kod muškaraca

Ako tjelesne stanice trebaju više testosterona, jetra će pomoći proizvodnju koristeći raspoloživi kolesterol. Stoga, nedostatak dostupnog kolesterola može nepovoljno utjecati na proizvodnju testosterona.

Nizak testosteron kod muškaraca može dovesti do gubitka mišićne mase i snage, smanjenog seksualnog nagona i povećanog rizika od dugoročnih zdravstvenih problema kao što su slabe kosti i kardiovaskularne bolesti.

Istraživanja pokazuju povezanost između razine HDL kolesterola i razine testosterona kod muškaraca.

Štoviše, istraživanja pokazuju da je prehrana bogata mastima važna za održavanje optimalne razine testosterona.

Prehrana s niskim udjelom masti zapravo može dovesti do niže razine testosterona, dok prehrana s visokim udjelom masti može pomoći u održavanju i optimiziranju razine testosterona.

Stoga je važno uključiti dovoljno hrane bogate kolesterolom u svoju prehranu kako bi podržali proizvodnju testosterona.

Hrana za podizanje kolesterola

Kada govorimo o prehrambenom kolesterolu, ključno je razlikovati različite vrste masti.

Većina kolesterola dolazi iz životinjskih proizvoda, s izuzetkom malih količina koje se nalaze u biljnim uljima. Glavni izvori hrane s visokim udjelom kolesterola obično sadrže i zasićene masti.

U nastavku je pregled namirnica koje se preporučuju za povećanje unosa kolesterola:

Jaja

Jaja su odličan izbor za povećanje unosa kolesterola. Ovi hranjivi životinjski proizvodi bogati su esencijalnim hranjivim tvarima kao što su vitamini A, D, E i selen, antioksidativni mineral.

Svako jaje sadrži oko 5 grama masti, osiguravajući značajnu količinu HDL kolesterola. Najviše kolesterola nalazi se u žumanjku pa se preporučuje jesti cijela jaja.

Jaja

Istraživanja također sugeriraju da povećanje unosa masti redovitim konzumiranjem jaja, uz smanjenje ugljikohidrata, ne samo da povećava razinu HDL-a, već također smanjuje osjetljivost na inzulin.

Iznutrice

Znanost sugerira da je meso organa bilo važan dio prehrane naših predaka, a da su jetra, bubrezi i srce izvrsni izvori kolesterola i zasićenih masti.

Sadrže i zdrave vitamine B skupine, cink, kreatin i kolin koji su korisni za mozak.

Iznutrice

Uz ove hranjive tvari, organsko meso također sadrži CoQ10, snažan antioksidans koji podržava proizvodnju energije.

Govedina

Govedina, popularno crveno meso, ističe se kao bogat izvor proteina i zasićenih masti. Također osigurava bitne hranjive tvari poput cinka, vitamina D i magnezija.

S obzirom na dostupnost, cijenu i sveprisutnost, spominjemo govedinu, iako postoje i druge opcije poput janjetine i divljači koje nude slične prehrambene prednosti.

Škampi

Ovi plodovi mora izvrstan su izvor vitamina D3 koji tijelo sintetizira iz kolesterola.

Vitamin D3 podržava imunološki sustav i igra ključnu ulogu u zdravlju zubi i gustoći kostiju. Njegovi učinci također uključuju povećanje razine testosterona i energije.

Škampi

Istraživanja pokazuju da konzumacija 3.332 IU ovog vitamina značajno povećava razinu slobodnog testosterona.

Plavi sir

Sir dolazi u različitim varijantama, a sve su bogate zasićenim mastima i kolesterolom.

Ono što izdvaja plavi sir je prisutnost probiotika, prijateljskih bakterija koje mogu pomoći u smanjenju kortizola, hormona stresa koji negativno utječe na proizvodnju testosterona.

Plavi sir

Istraživanja pokazuju da prehrana bogata probioticima može potaknuti proizvodnju testosterona i čak povećati veličinu testisa.

Zaključak – odnos između kolesterola i testosterona

Kolesterol, vrsta lipida koji je važna komponenta vanjske stanične membrane, prirodno se proizvodi u jetri, a dostupan je i u prehrani.

Kako bi te masti cirkulirale u krvi, upakirane su u proteine koji se nazivaju lipoproteini. I kolesterol i testosteron klasificiraju se kao steroidi zbog slične kemijske strukture.

Kolesterol, kao bazilni spoj za steroidne hormone neophodan je za njihovu sintezu. Stoga manjak kolesterola u prehrani može negativno utjecati na proizvodnju testosterona.

Postoje namirnice kao što su jaja, crveno meso i sir koji mogu podržati proizvodnju testosterona. Preporuča se uključiti ih u prehranu kako bi se optimizirala razina hormona.

Za one koji žele dodatno povećati razinu testosterona, opcija su prirodne testosterone tablete. Korištenje testosterone tableta s klinički dokazanim sastojcima, poput Probolan 50, može potaknuti prirodnu proizvodnju testosterona u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)