Utjecaj vitamina D3 na razinu testosterona u muškaraca

Ako želite povećati svoj testosteron ili jednostavno povećati mišićnu masu koju dobivate treningom, poželjet ćete nadoknaditi vitamin D3.

Iako se naziva vitaminom, ova hranjiva tvar je tehnički hormon koji se sintetizira kroz kožu putem sunčevih zraka i utječe na oko 2000 gena u vašem tijelu.

Utjecaj vitamina D3 na razinu testosterona u muškaraca

Velike količine vitamina D podržavaju vaše tijelo tako što povećavaju razinu testosterona i razinu energije, jačaju imunološki sustav, doprinose zdravlju kostiju.

A ovo su samo neke od dobrobiti koje ovaj vitamin može ponuditi. Međutim, morate biti sigurni da ga imate dovoljno.

Kako dobivamo vitamin D3?

Dakle, kako možemo svom tijelu dati dovoljno vitamina D? Koji su tipični izvori vitamina D?

Sunčeva svjetlost

Počnimo s onim najočitijim; postoji razlog zašto se ovaj vitamin naziva i sunčani vitamin.

Kada je koža izravno izložena sunčevoj svjetlosti, vaše će tijelo zapravo proizvoditi vlastiti vitamin D, koji će zauzvrat pomoći vašem tijelu sa svim dobrobitima koje smo gore spomenuli.

Tijekom ljetnih mjeseci najvjerojatnije ćete dobiti dovoljno putem sunčeve svjetlosti (i drugih izvora vitamina D, na to ćemo sada doći).

Ali kada temperature padnu i dani postanu kraći, morate početi tražiti alternative. Dakle, koji drugi izvori vitamina D postoje?

Vitamin D3 u hrani

Dakle, ako ne možemo dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti, kako drugačije možemo dobiti vitamin D3? Odgovor je hrana.

Nažalost, nećete ga pronaći u mnogim namirnicama, ali postoji nekoliko izvora koji su bogati vitaminom D i koji vam definitivno mogu pomoći.

Vitamin D3 u hrani

Namirnice bogate vitaminom D:

  • Gljive
  • Riblje ulje
  • Jaja
  • Losos
  • Govedina
  • Skuša
  • Sardine
  • Tuna

Drugo, možete uzimati dodatne dodatke vitamina D3. Neki od njih sadrže samo vitamin D, dok će neki imati više sastojaka koji će vam pomoći da dobijete više bitnih stvari koje vašem tijelu možda nedostaju.

Za što je dobar vitamin D3?

Dodavanje D3 vašoj prehrani jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti, a može pomoći i vašem treningu i vašem zdravlju na više načina.

Testosteron i energija

Prvo, objavljena su brojna istraživanja koja povezuju suplementaciju vitamina D3 s povećanjem razine testosterona i energije.

U jednoj studiji muškarci koji su uzimali 3332 IU vitamina D3 značajno su povećali i prirodni i slobodni testosteron.

Istraživači s Harvard School of Public Health proveli su opsežnu studiju s 1362 muška sudionika, testirajući povezanost vitamina D i razine testosterona kod muškaraca.

Rezultat njihove studije podupire pozitivnu povezanost između vitamina D3 i testosterona, potvrđujući kako se međusobno nadopunjuju.

Možda je još zanimljivije sljedeće istraživanje provedeno na subjektima iz američke vojske. Studija se fokusirala na vojnike za specijalne operacije i korelaciju između testosterona i vitamina D.

Rezultati su pokazali kako nedostatak vitamina D može inhibirati proizvodnju testosterona.

To zapravo znači da nizak nivo vitamina D uzrokuje nizak testosteron.

Gore opisane studije samo su dva primjera uzeta iz golemog skupa studija koje su provedene na tu temu, potvrđujući vezu između vitamina D i testosterona.

Mišićna masa i snaga

Ne samo da D3 podiže vaše razine testosterona, također može povećati snagu i kvalitetu mišića.

Velika studija objavljena u Journal of Science and Medicine in Sport otkrila je da su doze u rasponu od 4000 IU naviše pomogle skupini dobrovoljaca da povećaju snagu i mišićnu masu u mišićima gornjeg i donjeg dijela tijela.

Možda će Vas interesirati: Prehrana za dobivanje mišićne mase.

Imunološki sustav

Također vam pomaže da budete zdraviji. Redovite doze vitamina D dokazano podupiru snažan imunološki sustav.

Studija koja je uključivala školsku djecu koja su svakodnevno uzimala suplemente vitamina D3 zaključila je da su ona imala su 58% manju vjerojatnost da će biti zaražena gripom od svojih vršnjaka.

Zdravlje kostiju

Vitamin D3 je vitamin topiv u mastima koji pomaže vašem tijelu da apsorbira kalcij i fosfor.

Zato je neophodan za zdrave zube i gustoću kostiju. Stalna nadoknada ovog hormona daje vašem tijelu zalihe koje su mu potrebne za zdrave kosti i čvršće zube.

Jake kosti su bitne za svakoga tko redovito trenira s velikim utezima.

Vitamin D3 i testosteron ukratko

Ako tražite samo vitamin D, svakako vam možemo preporučiti da odete do lokalne ljekarne kako biste kupili dodatke vitamina D koji će vam pomoći tijekom zime.

Ali ako ste ovdje zato što tražite načine da povećate svoj testosteron, velike su šanse suplementacija vitaminom D3 neće u potpunosti pomoći.

Ako se osjećate potišteno, bez energije ili želite vidjeti poboljšanja u teretani, vjerojatno vam je potrebno više od samog vitamina D3.

Priroda ima još mnogo tajnih sastojaka koji vam mogu pomoći.

Ako stvarno želite povećati svoj testosteron, trebate testosteron tablete koje kombiniraju više prirodnih sastojaka u jednoj snažnoj formuli za učinkovito povećanje razina testosterona!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)