Fadogia Agrestis: Utjecaj na testosteron i rizici

Fadogia agrestis, biljka koja potječe iz zapadne Afrike, već se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti.

U novije vrijeme, Fadogia agrestis privukla je pažnju znanstvene zajednice i fitness entuzijasta zbog svojih navodnih učinaka na povećanje razine testosterona.

Testosteron je ključni hormon za muškarce, koji igra vitalnu ulogu u mišićnoj masi, snazi, energiji i seksualnoj funkciji.

U ovom članku istražit ćemo kako Fadogia agrestis može utjecati na razine testosterona, istražiti njezine potencijalne dobrobiti, te što kažu dosadašnja istraživanja o učinkovitosti ove biljke.

Što je Fadogia Agrestis?

Fadogia agrestis pripada obitelji Rubiaceae i ima male, zelene do žućkaste cvjetove. Raste u savanama i suhim područjima, a lokalno stanovništvo često koristi njene korijene i stabljike u ljekovite svrhe.

Fadogia agrestis sadrži niz spojeva, uključujući flavonoide, lignane, fitosterole i triterpenoide, koji se smatraju odgovornima za njezina terapeutska svojstva.

Fadogia Agrestis biljka

Ova biljka koristi se za liječenje različitih zdravstvenih problema, kao što su proljev, bolovi u bubrezima i oticanje, a posebno je poznata kao afrodizijak.

U tradicionalnoj afričkoj medicini biljka je poznata kao afrodizijak i često se koristi za poboljšanje libida i seksualne funkcije.

Sportaši je također koriste za poboljšanje performansi i intenziviranje treninga, vjerujući da potiče povećanje razine testosterona.

Prednosti Fadogie Agrestis

Dokazi o zdravstvenim dobrobitima Fadogie agrestis su ograničeni. Trenutno se smatra da biljka ima nekoliko potencijalnih primjena:

Antiparazitska svojstva

Dokazi sugeriraju da Fadogia može sadržavati specifične spojeve koji se bore protiv različitih parazitskih infekcija.

Studija je identificirala šest kemikalija učinkovitih protiv nekoliko parazitskih infekcija uobičajenih u Africi.

Također se vjeruje da Fadogia može pomoći u borbi protiv gastrointestinalnih poremećaja poput proljeva, bolova u trbuhu i nekih genitalnih infekcija.

Mogući protuupalni učinci i ublažavanje boli

Studije na životinjama pokazuju da Fadogia može imati svojstva ublažavanja bolova.

U situacijama kada su životinje bile izložene bolnim podražajima, analgetski učinak biljke bio je usporediv s onim aspirina.

Istraživanja pokazuju da Fadogia utječe na periferni i središnji živčani sustav, oba odgovorna za percepciju boli, što dovodi do ovih blagotvornih učinaka.

Moguća afrodizijačka svojstva

Istraživanja na na mužjacima štakora, pokazala su da Fadogia agrestis može značajno povećati seksualnu aktivnost.

Štakori tretirani ekstraktom ove biljke pokazali su povećanu frekvenciju seksualnih aktivnosti i odgođene ejakulacije.

Ovo može biti korisno za one koji pate od prerane ejakulacije, omogućujući im dulje seksualne aktivnosti.

Afrodizijački učinci Fadogie agrestis pokazali su se ovisni o dozi u studijama. To znači da veće doze ekstrakta imaju veći učinak na povećanje seksualne aktivnosti.

Međutim, mehanizam djelovanja Fadogie agrestis na povećanje seksualne aktivnosti nije potpuno razjašnjen.

Može li Fadogia Agrestis povećati testosteron?

Fadogia Agrestis je intrigantna, ali nedovoljno istražena biljka. Sva dosadašnja istraživanja provedena su na životinjama, a čak i ta istraživanja su pod znakom upitnika.

Studija objavljena u časopisu Asian Journal of Andrology 2005. istražila je utjecaj ekstrakta Fadogia Agrestis na mužjake albino štakora.

Štakorima su davane različite količine ekstrakta Fadogie kako bi se procijenio njegov potencijal kao seksualnog stimulansa.

Znanstvenici su izvijestili da se razina testosterona povećala ovisno o dozi, te su teoretizirali da bi to moglo biti posljedica bioaktivnih saponina u biljci.

Fadogia Agrestis Hrvatska

Isti istraživački tim proveo je sličnu studiju 2008. godine kako bi potvrdio svoje prethodne nalaze.

Koristeći iste doze kao i prije, istraživači su davali različite količine ekstrakta Fadogie drugoj grupi mužjaka štakora tijekom 28 dana.

Rezultati nisu bili prema očekivanjima – razina testosterona se malo povećala na početku istraživanja, ali je zatim dramatično pala 5. dana, čak ispod vrijednosti sa početka studije.

Istraživači su u početku smatrali da su pronašli učinkovit testosteron booster, ali rezultati nisu ponovljeni u naknadnoj studiji.

Fadogia Agrestis nuspojave

Fadogia Agrestis ne samo da ima ograničen istraživački profil, već može biti i riskantna.

Studija iz 2008. izvijestila je ne samo o smanjenju razine testosterona, već i o potencijalnoj toksičnosti za tkivo testisa. Kod doza iznad 18 mg po kilogramu tjelesne težine, utvrđeno je da Fadogia negativno utječe na funkciju testisa.

Osim toga, neke studije sugeriraju da može uzrokovati razgradnju plazma stanica te potencijalno biti toksična za jetru i bubrege.

Zbog ograničenih istraživanja učinaka Fadogie Agrestis na ljude, nije sigurno hoće li se ove nuspojave koje su uočene kod štakora pojaviti i kod ljudi.

S obzirom na upitne pozitivne učinke i rizik od nuspojava, preporučujemo izbjegavanje Fadogie Agrestis i usmjeravanje na tvari s jačim kliničkim dokazima (na primjer D-asparaginska kiselina).

Je li Fadogia Agrestis legalna u Hrvatskoj?

Fadogia agrestis je relativno novi dodatak prehrani, pa iako nije reguliran od strane EFSA-e, potpuno je legalan u Hrvatskoj i EU.

Stoga, osim ako biljka ne podliježe posebnim ograničenjima, nema razloga za brigu o njezinoj legalnosti.

Fadogia Agrestis Alternativa

Mnogi prirodni dodaci prehrani kombiniraju biljke, vitamine i minerale kako bi iskoristili sinergijske prednosti ovih nutrijenata.

Proizvodi poput Somatodrola koriste visokokvalitetne prirodne sastojke za poticanje razine testosterona, poboljšanje izvedbe vježbanja i povećanje seksualnog zadovoljstva.

Somatodrol prednosti

Za razliku od lijekova i sintetičkih anaboličkih steroida, oni djeluju kao zdravija alternativa koja može značajno potaknuti proizvodnju testosterona.

Preporučuje se odabrati pouzdane testosteron tablete poput Somatodrola, koji jamči učinkovitost i sigurnost.

Ovaj izbor pokazao se mnogo povoljnijim i sigurnijim od upotrebe Fadogia Agrestis.

Zaključak

Uloga Fadogie Agrestis u povećanju testosterona još uvijek se istražuje i zahtijeva daljnju procjenu.

S obzirom na trenutna ograničenja našeg znanja o njezinim učincima na ljudsko tijelo, korištenje ove biljke za povećanje testosterona se ne preporučuje.

Nuspojave ostaju nejasne, a utjecaj na proizvodnju testosterona može biti minimalan ili nepostojeći.

Stoga vam savjetujemo da izbjegavate upotrebu Fadogie Agrestis te se umjesto toga usredotočite na tvari koje imaju čvrstu podršku u kliničkim studijama.

Naše preporučene tablete za povećanje testosterona sadrže samo sastojke koji su klinički dokazani i precizno dozirani i predstavljaju najbolji prirodni pristup za povećanje razine testosterona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)