D-asparaginska kiselina (DAA): utjecaj na testosteron

D-asparaginska kiselina (DAA) je moćna aminokiselina koja je postala popularna među muškarcima koji žele povećati svoj testosteron prirodnim putem.

Za razliku od sintetičkih derivata testosterona, D-asparaginska kiselina je prirodni spoj koji radi s vašim tijelom na optimizaciji proizvodnje hormona.

D-asparaginska kiselina i testosteron

Naširoko je koriste sportaši, bodybuilderi i muškarci koji žele poboljšati sportsku izvedbu jer nema nuspojava.

Pogledat ćemo kako D-asparaginska kiselina djeluje i zašto je siguran i učinkovit izbor za povećanje testosterona.

Što je D-asparaginska kiselina?

Aminokiseline su esencijalne molekule s različitim biološkim funkcijama, ključne za sintezu proteina, hormona i neurotransmitera (ključni za neuralnu komunikaciju).

Ove molekule su asimetrične i mogu se pojaviti u dva enantiomorfna oblika, L i D, koji su zrcalne slike jedan drugog.

Dok je L-asparaginska kiselina endogena i ključna za izgradnju proteina, D-asparaginska kiselina, koja se ne proizvodi unutar organizma, igra ulogu u hormonalnoj regulaciji.

Kako D-asparaginska kiselina utječe na testosteron

Jedna od primarnih upotreba D-asparaginske kiseline je regulacija i stimulacija proizvodnje testosterona u ljudskom tijelu.

U jednoj studiji, mladići u dobi od 27 do 37 godina uzimali su DAA suplement gotovo dva tjedna. Rezultati su pokazali da je 20 od 23 sudionika doživjelo povećanje razine testosterona.

Ovo povećanje trajalo je najmanje 3 dana nakon uzimanja suplementa, održavajući razinu testosterona 22% višom od početne razine.

D-asparaginska kiselina

Drugo istraživanje ukazuje na to da redovita konzumacija DAA neposredno nakon obroka značajno potiče proizvodnju luteinizirajućeg hormona (LH) i time povećava razinu testosterona.

Dugoročno, suplementacija ovom kiselinom tijekom 90 dana rezultirala je prosječnim povećanjem serumskog testosterona od 30-60% kod sudionika.

Također se primijetilo poboljšanje broja i pokretljivosti spermija, s prosječnim povećanjem od 60-100%.

Koje su ostale prednosti D-asparaginske kiseline

Osim liječenja niske razine testosterona, DAA može ponuditi i druge potencijalne zdravstvene prednosti.

Poboljšanje muške i ženske plodnosti

Studije sugeriraju da D-asparaginska kiselina može biti korisna u obnavljanju plodnosti kod muškaraca, iako se ne čini učinkovitom u poboljšanju plodnosti kod zdravih muškaraca.

Međutim, istraživanja su pokazala poboljšanja u broju i pokretljivosti spermija kod muškaraca s problemima plodnosti nakon produljenog uzimanja DAA.

D-asparaginska kiselina također može imati pozitivan utjecaj na žensku plodnost. Neka istraživanja ukazuju da se razine DAA u folikularnoj tekućini smanjuju s godinama, što bi moglo utjecati na zdravlje jajne stanice.

Suplementacija DAA može pomoći u obnavljanju vitalnosti u tim slučajevima.

Potencijalno poboljšanje kognitivnih funkcija

Postoje naznake da D-asparaginska kiselina može imati potencijal za poboljšanje kognitivnih funkcija.

Studije su pokazale značajna poboljšanja u pamćenju i radu mozga kod miševa.

Mnogi korisnici DAA tvrde da su primijetili poboljšanje kognitivnih funkcija. Ipak, važno je napomenuti da oni s već dobrim kognitivnim funkcijama možda neće doživjeti značajna poboljšanja.

D-asparaginska kiselina i bodybuilding

Najčešća primjena DAA vjerojatno je u prirodnom bodybuildingu, gdje su dodaci testosterona od iznimne važnosti.

Normalne ili visoke razine testosterona potiču sintezu mišićnih proteina, što olakšava razvoj čiste mišićne mase.

Izgradite mišiće i snagu

Dodatno, testosteron smanjuje proizvodnju kortizola, hormona povezanog s nakupljanjem trbušne masnoće i gubitkom mišićne mase.

Ovi učinci, zajedno s drugim prednostima povezanim s normalnim ili povećanim razinama testosterona, čine D-asparaginsku kiselinu potencijalno vrijednim dodatkom za bodybuildere svih dobnih skupina.

D-asparaginska kiselina doziranje

Preporučene doze D-asparaginske kiseline variraju ovisno o namjeni.

U istraživanjima su glavnom korištene dnevne doze od 2 do 3 grama. Međutim, ovako velike doze mogu biti problematične, posebno kad je riječ o aminokiselinama, jer tijelo može imati poteškoće u preradi viška.

Za optimalnu apsorpciju, preporučljivo je uzimati ga uz obroke. Uzimanje ujutro ili prije vježbanja može biti korisno jer su razine testosterona često najviše u to doba dana.

DAA nuspojave

Prilikom uzimanja bilo kojeg dodatka, uključujući D-asparaginsku kiselinu, važno je razmotriti potencijalne zdravstvene rizike.

Istraživanja provedena na velikom broju osoba koje su uzimale ovu kiselinu tijekom tri mjeseca nisu pokazala nikakve nuspojave.

Međutim, neka druga istraživanja izvijestila su o razdražljivosti, tjeskobi i glavoboljama kod nekih sudionika, iako je slične simptome imalo i 10% placebo skupine.

Iako studije nisu otkrile ozbiljne nuspojave D-asparaginske kiseline, važno je imati na umu da se nuspojave ne istražuju uvijek u potpunosti, stoga je preporučljivo biti oprezan.

Asparaginska kiselina u hrani

Asparaginska kiselina je prirodni spoj prisutan u raznim namirnicama, ali teško je unijeti dovoljne količine iz prehrane kako bi se postigao značajan utjecaj na zdravlje.

Većina namirnica sadrži uglavnom L-asparaginsku kiselinu umjesto D-asparaginske kiseline, što ograničava potencijalne koristi.

Namirnice poput mesa, jaja, šparoge i avokada sadrže značajne količine L-asparaginske kiseline, ali L-enantiomer ne pruža iste prednosti kao D-enantiomer.

Ako želite iskoristiti prednosti D-asparaginske kiseline, možda će vam trebati dodatci prehrani kako biste osigurali adekvatnu unos.

DAA suplement

Iako unos D-asparaginske kiseline putem prehrane može biti izazovan, suplementacija nudi pouzdano rješenje za osiguravanje adekvatnog unosa ove hranjive tvari.

Dodaci prehrani koji sadrže D-asparaginsku kiselinu ili kombinacije s drugim korisnim sastojcima pružaju praktičan način za iskoristiti njene prednosti.

Primjerice, proizvodi poput Somatodrola kombiniraju D-asparaginsku kiselinu s beta-alaninom, argininom alfa-ketoglutaratom i cinkom radi potpore metabolizmu, rastu mišića te poboljšanju libida i seksualne izvedbe.

DAA suplement

Somatodrol je prikladan za bodybuildere, sportaše te one koji žele unaprijediti seksualno zdravlje i fizičku izvedbu.

Može li D-asparaginska kiselina prirodno povećati testosteron?

U konačnici, D-asparaginska kiselina pokazuje značajan potencijal u prirodnom povećanju razine testosterona u tijelu.

Klinički dokazi sugeriraju povećanu proizvodnju ovog važnog hormona, što se očituje u poboljšanju plodnosti te fizičkog i kognitivnog zdravlja.

Ako razmatrate testosteron tablete, razmislite o različitim opcijama i odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)