Što je testosteron test, čemu služi i kako se izvodi?

Testosteron test je medicinski postupak koji mjeri razinu testosterona, muškog spolnog hormona, u krvi. Ovaj test pomaže u procjeni funkcije testisa i ravnoteže hormona u tijelu.

Testosteron igra ključnu ulogu u razvoju muških karakteristika, održavanju mišićne mase, kostiju i libida.

Muškarci proizvode značajne količine testosterona, većinom u testisima, dok ga i nadbubrežne žlijezde proizvode u manjim količinama kod muškaraca i žena.

Testosteron test

Regulaciju razine testosterona vrši hipofiza. Kada su razine testosterona niske, hipofiza proizvodi luteinizirajući hormon (LH), potičući testise da proizvode više ovog hormona.

U muškaraca, razina testosterona ostaje niska prije puberteta, a tijekom tog razdoblja raste, uzrokujući promjene poput dubljeg glasa, povećane mišićne mase, razvoja sperme te rasta dlačica na licu i tijelu.

Nakon otprilike 40. godine života, razine testosterona kod muškaraca počinju postupno opadati.

Žene imaju značajno niže količine testosterona od muškaraca, ali hormon igra važnu ulogu u oba spola.

Kod žena testosteron utječe na mozak, gustoću mišića i kostiju, distribuciju masti, vaskularni sustav, razinu energije, genitalna tkiva i seksualnu funkciju.

Zašto raditi testosteron test?

Testosteron u krvi često je vezan za protein poznat kao globulin koji veže spolne hormone (SHBG).

Slobodni testosteron, onaj koji nije vezan, najčešće se testira ako muškarac ili žena imaju seksualnih problema.

Mjerenje slobodnog testosterona također može biti relevantno za osobe sa stanjima koja mogu utjecati na razine SHBG, kao što su hipertireoza ili određene bolesti bubrega.

Razine testosterona prirodno variraju tijekom dana, obično su najviše ujutro i najniže navečer.

Testiranje testosterona može se izvršiti iz različitih razloga:

– Problemi s plodnošću kod muškaraca: Istraživanje uzroka poteškoća u začeću, budući da niske razine testosterona mogu negativno utjecati na kvalitetu sperme.

– Seksualni problemi kod muškaraca: Evaluacija seksualnih problema, poput niskog seksualnog nagona ili erektilne disfunkcije, koji mogu biti povezani s niskim razinama testosterona.

– Rani znakovi puberteta kod dječaka: Procjena uzroka ranih znakova puberteta kod dječaka mlađih od 10 godina, što može uključivati povećane razine testosterona.

– Muževne crte kod žena: Istraživanje razvoja muških karakteristika kod žena, kao što su povećana dlakavost lica i tijela (hirzutizam) te dubok glas.

– Neredovite menstruacije kod žena: Identifikacija uzroka neredovitih menstruacija kod žena.

– Učinak lijekova za snižavanje testosterona: Praćenje djelovanja lijekova za snižavanje testosterona kod muškaraca s uznapredovalim rakom prostate.

– Uzrok osteoporoze kod muškaraca: Utvrđivanje uzroka osteoporoze kod muškaraca.

Kako se radi testosteron test?

Postupak testiranja uključuje uzimanje uzorka krvi. Koraci u izvođenju testosteron testa su:

– Priprema: Nema specifičnih posebnih priprema, ali liječnik može pružiti smjernice o bilo kakvim preporukama koje bi mogle biti korisne. Najbolje vrijeme za vađenje krvi je između 7 i 10 sati, kada je razina testosterona najveća.

– Uzimanje uzorka: Zdravstveni djelatnik koristi iglu za uzimanje uzorka krvi iz vene na ruci. Bol je obično minimalan, a postupak brz i učinkovit.

– Analiza krvi: Uzorak krvi se analizira kako bi se odredila razina testosterona. Rezultati će se prikazati u laboratorijskom izvješću.

Testosteron test općenito nema nikakvih komplikacija. Mogući rizici uključuju blage modrice ili nelagodu na mjestu uboda. Ovi simptomi obično nestaju unutar nekoliko dana.

Testosteron test rezultati

Rezultati testa bit će dostupni vašem liječniku tijekom dana ili najviše u roku od nekoliko dana. Kada je rezultat niži od očekivanog često je potreban drugi uzorak za potvrdu.

Normalne vrijednosti testosterona

Postoje različite normalne vrijednosti za testosteron, ovisno o tome koji laboratorij izvodi test. Vaše izvješće jasno će prikazati specifične referentne vrijednosti koji koristi vaš laboratorij.

Važno je napomenuti da su normalne vrijednosti samo smjernica. Vrijednost koja je izvan normalnog raspona može biti normalna za vas.

Liječnik će procijeniti vaše rezultate uzimajući u obzir vašu dob, zdravlje i druge relevantne čimbenike.

Saznajte više: Prosječna razina testosterona prema dobi.

Povišene vrijednosti testosterona

Za muškarce, visoke razine testosterona mogu ukazivati na rak testisa ili nadbubrežne žlijezde.

Za dječake mlađe od 10 godina, visoke razine testosterona mogu ukazivati na rani (preuranjeni) pubertet, tumor testisa ili abnormalnu funkciju nadbubrežne žlijezde.

Kod žena, visoke razine testosterona mogu biti uzrokovane rakom jajnika, rakom nadbubrežne žlijezde ili sindromom policističnih jajnika (PCOS).

U rijetkim slučajevima, dio jajnika koji proizvodi testosteron može postati preosjetljiv na luteinizirajući hormon (LH), što rezultira vrlo visokim razinama testosterona. Ovo stanje se naziva hipertekoza jajnika.

Niske vrijednosti testosterona

Za muškarce ili dječake koji su prošli kroz pubertet, niske razine testosterona mogu imati različite uzroke.

To može biti posljedica problema s testisima, poput sporog razvoja, oštećenja ili nedostatka testisa.

Može biti i posljedica liječenja ženskim hormonom estrogenom, problema s hipofizom ili raznih dugotrajnih (kroničnih) bolesti.

Nizak testosteron kod muškaraca također može biti povezan s nasljednim bolestima (kao što su Klinefelterov sindrom ili Downov sindrom), bolešću jetre (ciroza) ili liječenjem raka prostate.

Kronična konzumacija alkohola također može uzrokovati nisku razinu testosterona.

Kod žena, niske razine testosterona mogu biti posljedica slabog rada hipofize, Addisonove bolesti, gubitka funkcije jajnika zbog bolesti ili operacije, kao i uzimanja određenih lijekova poput kortikosteroida ili estrogena.

Prekomjerna tjelesna težina, kronična bol ili upotreba određenih lijekova za ublažavanje bolova mogu smanjiti razine globulina koji veže spolne hormone (SHBG), što zauzvrat smanjuje ukupnu razinu testosterona.

Testosteron test iz sline

Testosteron test iz sline nudi jednostavnost, mogućnost izvođenja kod kuće, brzinu, neinvazivnost i bezbolnost.

Međutim, ispitivanje testosterona u slini daje indikaciju slobodnog testosterona, ali ne i ukupnog testosterona.

Testosteron test iz sline

Važno je napomenuti i da rezultati ispitivanja mogu biti osjetljivi na metode skladištenja i prikupljanja, što može utjecati na njihovu točnost.

Način uzimanja uzorka sline značajno utječe na rezultate. Na primjer, koncentracija testosterona u slini može značajno varirati ovisno o žvakanju, povećanom protoku sline i prisutnosti kontaminanata u usnoj šupljini.

Također, male mikroskopske lezije u desnima mogu kontaminirati uzorak miješanjem krvi sa slinom, što može utjecati na pouzdanost rezultata.

Zaključak

Održavanje ravnoteže razine testosterona u tijelu ključno je, budući da i previsoke i preniske razine mogu prouzročiti zdravstvene probleme.

Testosteron test ima značajnu ulogu u procjeni tih razina, bilo ukupnog ili slobodnog testosterona. Ova mjerenja mogu biti od presudnog značaja za dijagnosticiranje potencijalnih temeljnih zdravstvenih problema.

Važno je naglasiti da test pruža samo trenutni prikaz razine testosterona, stoga liječnici često naručuju ponovljene testove kako bi pratili varijacije koje mogu proizaći iz različitih čimbenika.

Jedan test nije dovoljan za postavljanje dijagnoze bilo kakvih temeljnih stanja.

Iako razina testosterona prirodno opada s godinama, održavanje optimalne razine može se postići promicanjem cjelokupnog zdravlja putem zdravih životnih navika, a mogu se koristiti i suplementi za podizanje testosterona.

Osobe koje sumnjaju da imaju abnormalno visoku ili nisku razinu testosterona trebale bi surađivati s liječnikom kako bi dobile točnu dijagnozu i odgovarajuće liječenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)