Veza između testosterona i opadanja (gubitka) kose

Odnos između testosterona i gubitka kose je kompliciran.

Uvriježeno mišljenje je da je testosteron, bio visok ili nizak, izravno povezan s gubitkom ili rastom kose, ali nije tako jednostavno.

Hormonska neravnoteža može rezultirati raznim problemima povezanim s kosom, uključujući gubitak kose, stanjivanje kose i povećanu lomljivost. Osim toga, ova neravnoteža također može izazvati druge zdravstvene probleme.

Ovdje su predstavljene sve informacije koje trebate o odnosu između testosterona i gubitka kose i ćelavosti.

Gubitak kose kod muškaraca

Prije nego što ispitamo odnos između testosterona i gubitka kose, važno je razumjeti mušku ćelavost (androgena alopecija) i njezine uzroke. To je vrsta gubitka kose zbog koje većina muškaraca brine.

testosteron i ćelavost

Do dobi od 50 godina, do polovice muškaraca počinje gubiti kosu na sljepoočnicama, tjemenu i liniji kose. Do 70. godine samo manje od 15% muškaraca ima sve vlasi na broju.

Nažalost, muška ćelavost rezultat je kombinacije nasljednih faktora i utjecaja androgenih hormona. Ovi čimbenici igraju veliku ulogu u određivanju količine kose koju ćete zadržati dok starite.

Testosteron i gubitak kose

Specifični hormon koji se zove dihidrotestosteron (DHT) igra značajnu ulogu u rastu i gubitku kose.

DHT se razlikuje od slobodnog testosterona, oblika testosterona koji je uključen u izgradnju mišića i reguliranje seksualne želje.

Oko 10% testosterona koje vaše tijelo proizvodi se pretvara u dihidrotestosteron pomoću enzima 5 alfa-reduktaze.

Logično, što više testosterona imate, imate i više dihidrotestosterona.

Tijekom puberteta DHT je taj koji potiče rast dlaka na tijelu i licu. Ali kako starite, ovaj hormon može pridonijeti gubitku kose.

Folikuli dlake posebno su osjetljivi na učinke DHT-a. Više razine DHT-a mogu ubrzati gubitak kose, produljiti ciklus rasta kose i rezultirati kraćom i tanjom kosom.

Uzrokuje li visoki testosteron gubitak kose?

Ako je DHT nusprodukt testosterona, može li visok testosteron dovesti do gubitka kose?

Ne, visoke razine testosterona nisu direktno odgovorne za mušku ćelavost, odnosno nisu glavni uzrok androgene alopecije.

testosteron i gubitak kose

Androgena alopecija je zapravo genetska predispozicija koja čini pojedince osjetljivijima na učinke dihidrotestosterona (DHT).

Ako imate genetske varijacije koje čine vaše folikule dlake osjetljivijima na DHT, čak i male količine dihidrotestosterona mogu pokrenuti proces gubitka kose i ubrzati ga. Drugi geni također mogu igrati ulogu u ovom procesu.

Uzrokuje li nizak testosteron gubitak kose?

Među simptomima niskog testosterona su gubitak mišićne mase, debljanje, erektilna disfunkcija, umor, smanjeni seksualni nagon pa čak i depresija.

Kako muškarci stare, proizvodnja testosterona prirodno opada, što može utjecati na rast dlaka na tijelu i licu.

Međutim, do sada istraživanja nisu otkrila izravnu vezu između niske razine testosterona i gubitka kose.

Stoga, ako su vam razine testosterona ispod normale za vašu dob, možete iskusiti gubitak kose na tijelu i licu. Ali malo je vjerojatno da ćete primijetiti gubitak kose na glavi.

Ako tražite prirodne metode za povećanje testosterona, onda testosteron tablete mogu biti najučinkovitiji pristup.

Uzrokuje li testosteron gubitak kose kod žena?

Iako je androgena alopecija češća kod muškaraca nego kod žena, gubitak kose zabrinjava više od 30 milijuna žena diljem svijeta.

Žene imaju niže razine androgena, uključujući testosteron, ali dovoljne da dožive androgenu alopeciju.

Gubitak kose kod žena sličan je gubitku kose kod muškaraca jer je posljedica učinka DHT-a na folikule dlake.

gubitak kose kod žena

Ono što se razlikuje je obrazac gubitka kose. Kod žena, kosa je sklona stanjivanju po cijelom vlasištu, posebno na razdjeljku. Možda ćete primijetiti da više vlasi ispada, ali koža na tjemenu obično ostaje nepromijenjena.

Opadanje kose ili ćelavost na tjemenu je neuobičajena kod žena, ali se može pojaviti uz iznimno visoke razine testosterona u tijelu.

Visoki testosteron kod žena može izazvati različite nuspojave, uključujući debljanje, akne, pojačan rast dlaka na licu i tijelu te mogući gubitak kose.

Genetika također igra ulogu u ženskoj ćelavosti, što znači da žene s osjetljivijim folikulima dlake mogu iskusiti gubitak kose uslijed povećanih razina testosterona.

Zaključak: Utjecaj testosterona na gubitak kose

Androgena alopecija, također poznata kao muška ćelavost, česta je pojava među muškarcima. Više od četvrtine muškaraca u tridesetima to iskusi, a taj broj raste na više od polovice među muškarcima koji pređu 50 godina.

Uobičajeno je pogrešno mišljenje da visoke razine testosterona automatski dovode do gubitka kose.

Ono što se zapravo događa je da su neki pojedinci osjetljiviji na dihidrotestosteron (DHT), snažan nusprodukt testosterona.

Ova osjetljivost na DHT ima genetske korijene, zbog čega je vjerojatnije da će neki ljudi doživjeti gubitak kose kao reakciju na testosteron.

Stoga, uzroci gubitka kose prvenstveno su genetski, a ne izravno povezani s testosteronom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)