Andropauza: simptomi, dijagnoza i liječenje

S godinama, suočavamo se s opažanjem da se naša mišićna masa, snaga i funkcionalna sposobnost smanjuju — sve je to dio prirodnog procesa starenja poznatog kao andropauza.

Što je andropauza?

Andropauza ili muška menopauza je prirodni fiziološki proces koji je povezan s postupnim opadanjem razine testosterona u muškom organizmu.

Za razliku od ženske menopauze, muški pandan karakterizira postupan pad cirkulirajućih spolnih hormona.

Razina testosterona brzo raste od puberteta, ali s godinama prirodno počinje opadati. Već nakon 30. godine, testosteron se smanjuje za otprilike 1% godišnje.

Andropauza obično započinje u dobi od 40-50 godina.

Andropauza

Iako se termin “andropauza” često koristi u znanstvenim krugovima, to može biti neprecizan opis jer izlučivanje testosterona ne prestaje potpuno, već se postupno smanjuje. No, sigurno je da će s padom razine testosterona doći do pojave nuspojava.

Andropauza simptomi

Za razliku od ženske menopauze, u kojoj žene ne mogu ovulirati, muška menopauza ne ometa proizvodnju sperme. Međutim, razvija se sporije i često se ispoljava suptilnim simptomima i znakovima, uključujući:

❌ Razdražljivost i nestabilno raspoloženje
❌ Gubitak libida ili seksualnog nagona
❌ Smanjenje mišićne mase i osjećaj slabosti.
❌ Umor i niska energija.
❌ Smanjen rast dlačica
❌ Poteškoće s koncentracijom i kratkotrajnim pamćenjem.
❌ Smanjenje gustoće kostiju.

Neki muškarci s ovim stanjem također imaju simptome povezane s ženskom menopauzom kao što su valovi vrućine (valunzi) i pojačano znojenje.

Važno je napomenuti da neki muškarci s niskim razinama testosterona neće pokazivati nikakve očite znakove andropauze.

Andropauza dijagnoza

Dakle, ako je sve u testosteronu, možete li jednostavno zatražiti od liječnika da provjeri razine ovog hormona?

Da, to je moguće, ali rijetko tko pristupa testiranju razine testosterona prije nego što posumnja da ima problem.

Ako primijetite jedan ili više prethodno navedenih simptoma, postoji mogućnost da su povezani s andropauzom. No, važno je napomenuti da ti simptomi također mogu biti uzrokovani drugim zdravstvenim stanjima, što otežava preciznu dijagnozu.

Osim testiranja razine testosterona, koje je praktički jedina pouzdana metoda, točna dijagnoza andropauze može biti komplicirana.

Andropauza prirodni lijek

Najučinkovitiji pristup za ublažavanje simptoma muške menopauze često uključuje odabir zdravijeg načina života.

Trening snage

Najvažniji instrument u suzbijanju simptoma andropauze je trening snage.

Osnovni cilj ovdje je očuvati ili čak povećati mišićnu masu kako bi se zadržala niska razina masti i poboljšala snaga i zdravlje kostiju.

trening snage i kosti

Brojna istraživanja su dokumentirala pozitivne učinke treninga snage kod starijih muškaraca.

Neka istraživanja su izvijestila o trenutnom porastu razine testosterona nakon treninga snage.

Druga istraživanja su otkrila ne samo povećanje androgena i snage, već i povoljne promjene u postotku tjelesne masti.

Pravilna prehrana

Razmislite o smanjenju unosa šećera u prehrani. Konzumacija slatke hrane i pića uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi, što potiče tijelo da proizvodi inzulin.

Visoke razine inzulina direktno utječu na smanjenje razine testosterona i potiču skladištenje masti.

Važno je uključiti zdrave masti u prehranu jer potiču proizvodnju steroidnih hormona kao što je testosteron. Preporučujemo konzumaciju jaja, avokada, badema i kokosa.

Hrana za testosteron

Također, prirodni nutrijenti imaju pozitivan učinak na razinu testosterona i mogu se uključiti u vaš program treninga snage.

Istraživanja su pokazala da vitamin D3, D-asparaginska kiselina, cink i magnezij povećavaju razinu testosterona, održavaju energiju, jačaju imunološki sustav te podržavaju zdravlje srca i kostiju.

Možda će vas također zanimati: 10 najboljih namirnica za povećanje testosterona.

Što je s nadomjesnom terapijom testosteronom?

Nadomjesna terapija testosteronom često se predlaže kao način za povećanje razine testosterona. U posljednjim godinama, njezina popularnost je porasla zbog šire dostupnosti, s raznovrsnim načinima primjene kao što su testosteronske injekcije i testosteronski gelovi.

Međutim, kao i kod svakog medicinskog postupka, važno je biti svjestan mogućih nuspojava. Prethodna istraživanja su identificirala nuspojave kao što su smanjena plodnost, moguće povećanje prostate, smanjenje veličine testisa i povećani rizik od problema s koagulacijom krvi.

Nadomjesna terapija testosteronom

Također, važno je uzeti u obzir poteškoće koje se mogu pojaviti prilikom prestanka nadomjesne terapije testosteronom. Korištenjem sintetskog testosterona, tijelo prestaje s vlastitom proizvodnjom testosterona, a povećava se razina estrogena u organizmu.

To često rezultira ovisnošću o nadomjesnoj terapiji testosteronom, bez vlastitog testosterona i visokim razinama estrogena, i većina ljudi ostaje na terapiji doživotno iz tog razloga.

Naš savjet: Uvijek je preporučljivo razmotriti prirodne metode jačanja razine testosterona kada god je to moguće. Tjelesna aktivnost, pravilna prehrana i korištenje prirodnih dodataka mogu odigrati važnu ulogu u suprotstavljanju andropauzi. Otkrit ćete kako se uz nekoliko jednostavnih promjena načina života možete vratiti na pravi put.

Zaključak: Andropauza – muška menopauza

Andropauza predstavlja prirodni proces koji je povezan s postupnim opadanjem razine testosterona u muškom organizmu.

U usporedbi s ženskom menopauzom, muška varijanta je sporija i ima postupniji tijek.

Smanjenje razine testosterona može uzrokovati različite simptome poput gubitka mišićne mase, povećanja tjelesne masti, fluktuacija raspoloženja i smanjenja seksualne želje.

No, postoje strategije koje mogu pomoći u upravljanju simptomima andropauze.

Važno je uključiti trening snage u rutinu jer pomaže u održavanju mišićne mase i smanjenju tjelesne masti.

Prehrana s uravnoteženim unosom zdravih masti i minimalnim unosom šećera također može biti od pomoći u regulaciji hormonske ravnoteže.

Iako neki muškarci razmišljaju o nadomjesnoj terapiji testosteronom, važno je biti svjestan mogućih nuspojava i rizika od ovisnosti o terapiji tijekom života.

Preporučuje se prioritet dati prirodnim pristupima, kao što su redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana i, po potrebi, korištenje prirodnih suplemenata za povećanje razine testosterona.

Andropauza je prirodna faza muškog starenja, i odabirom pravilnog načina života i primjerenih tretmana, muškarci mogu sačuvati svoje zdravlje i kvalitetu života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)