Najbolja hrana za učinkovito povećanje testosterona!

U ovom članku razgovaramo o hrani koja vam može pomoći u povećanju razine testosterona.

Uključivanje ovih namirnica može podržati proizvodnju testosterona, povećanje energije i libida, kao i poboljšanu izgradnju mišićne mase.

Hrana za testosteron

S godinama, različiti čimbenici, uključujući prirodni proces starenja i promjene životnog stila, mogu uzrokovati pad razine testosterona.

Srećom, ove promjene se mogu preokrenuti jer se na proizvodnju testosterona može biti utjecati različitim faktorima.

Uzroci nedostatka testosterona

Uobičajeno, prirodna proizvodnja testosterona u tijelu usporava oko 30. godine, što može rezultirati raznim problemima, uključujući umor, povećanje tjelesne težine i gubitak snage.

Dodatno, stres, pretilost, određeni lijekovi i upalne bolesti mogu dovesti do nižih razina testosterona.

Važno je prepoznati simptome niskog testosterona na vrijeme kako biste spriječili moguće probleme i vratiti razine gdje bi trebale biti.

Koje su prednosti povećanja razine testosterona?

Povećan libido

Postoji uska veza između razine testosterona i seksualne želje. Nizak testosteron može smanjiti interes za seks i otežati seksualnu aktivnost.

Povećanjem razine testosterona možete očekivati brzi porast libida.

Učinkovitije vježbanje

S povećanom razinom testosterona, ne samo da dobivate više energije, već možete postići bolje rezultate u teretani i brže se oporaviti izvan teretane.

Zašto bodybuilderi toliko naglašavaju povećanje proizvodnje testosterona? Visoka razina testosterona čini vježbanje učinkovitijim i ugodnijim.

Gubitak masnoće

Povećanje razine testosterona može vam pomoći u sagorijevanju masti. Ne samo da može ubrzati metabolizam, već može rezultirati povećanom potrošnjom kalorija tijekom dana.

Testosteron vam također može pomoći da trenirate intenzivnije i tako sagorite više kalorija.

Povećana razina testosterona također može dovesti do poboljšanja kvalitete sna, što može pozitivno utjecati na regulaciju apetita.

Poboljšano raspoloženje

Postoji zanimljiva veza između raspoloženja i razine testosterona. Studije su pokazale da muškarci s niskom razinom testosterona mogu poboljšati raspoloženje kada im se razina testosterona vrati u normalu.

Međutim, muškarci s izrazito visokom razinom testosterona također mogu češće patiti od depresije.

Važno je pronaći pravu ravnotežu, što se može postići s prirodnim sastojcima koji potiču proizvodnju testosterona.

Hranjive tvari za povećanje testosterona

Postoje određene hranjive tvari koje mogu značajno povećati proizvodnju testosterona i koje biste trebali imati na umu.

D-asparaginska kiselina

D-asparaginska kiselina je aminokiselina koja ima ulogu u izgradnji mišića jer potiče proizvodnju testosterona otpuštanjem hormona u mozgu.

Općenito, što više unosite D-asparaginsku kiselinu, to će vaš mozak više stimulirati proizvodnju testosterona.

Studije su pokazale da dosljedna konzumacija D-asparaginske kiseline može imati značajan utjecaj na razinu testosterona, pri čemu su neki muškarci doživjeli povećanje od 60% nakon samo 90 dana.

Vitamin D

Vitamin D igra ključnu ulogu u podizanju razine testosterona. Poznat kao “sunčani vitamin”, može se prirodno proizvesti u tijelu kada ste izloženi sunčevoj svjetlosti.

Stoga, teoretski gledano, što više želite vitamina D, više vremena trebate provesti na suncu.

Utjecaj vitamina D3 na razinu testosterona u muškaraca

Brojna istraživanja su povezala ovaj vitamin s višim razinama testosterona, a mnogi ljudi su primijetili značajan porast nakon što su provodili više vremena na suncu.

Također, vitamin D se pokazao izvrsnim regulatorm raspoloženja, smanjujući simptome depresije i tjeskobe.

Osim toga, vitamin D brine o vašim zubima, kostima i imunološkom zdravlju, te podržava gubitak težine s svojstvima suzbijanja apetita.

Cink

Cink također igra važnu ulogu u održavanju zdrave razine testosterona u tijelu, s brojnim istraživanjima koja pokazuju jasne veze između nedostatka cinka i niske razine testosterona.

Kao esencijalni nutrijent, cink je važan za mnoge procese u tijelu, poput sinteze proteina, zacjeljivanja rana i rasta, što ga čini vitalnom komponentom kada želite povećati mišićnu masu.

Također je povezan s jačanjem imunološkog sustava kako biste se bolje borili protiv infekcija, poboljšava zdravlje kože te brine o osjetilima okusa i mirisa.

Ovi tri sastojka su dio testosteron tableta koje preporučujemo. Kao što već vjerojatno znate, naš prvi izbor za povećanje razine testosterona je Testogen.

Hrana za testosteron

U ovom dijelu ćemo se pozabaviti namirnicama koje mogu povećati razinu testosterona.

Evo 10 najboljih namirnica za povećanje razine testosterona koje možete jednostavno uključiti u svoju prehranu kako biste ostvarili najbolji potencijal za izgradnju mišića!

Piskavica (grčko sjeme)

Piskavica, popularni začin u azijskim jelima, također se koristi u prirodnim pojačivačima testosterona.

Piskavica (grčko sjeme)

Ima različite prednosti: dokazano je da povećava razinu testosterona i smanjuje udio tjelesne masti. Također djeluje kao učinkovito sredstvo za povećanje libida.

Đumbir

Đumbir je jedan od najzdravijih začina na svijetu i pruža brojne zdravstvene prednosti. Osim što se koristi kao sastojak u mnogim jelima, đumbir također ima visoko mjesto u herbalnoj medicini.

Studije ukazuju na to da đumbir može pomoći u ublažavanju mučnine, smanjenju upala i smanjenju rizika od raka. Također može smanjiti apetit i podržati gubitak tjelesne težine.

Studija objavljena 2012. godine u Medicinskom časopisu Tikrit University otkrila je da redovita konzumacija đumbira tijekom razdoblja od šest mjeseci rezultira povećanjem razine testosterona i luteinizirajućeg hormona za 17,7%, što poboljšava zdravlje i pokretljivost sperme.

Nar

Nar je bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pružaju razne zdravstvene prednosti.

Dokazano je da ima pozitivan utjecaj na srce i smanjuje rizik od određenih vrsta raka.

Također se intenzivno istražuje kako može poboljšati sportske performanse.

Nar

Osim toga, nar može povećati razinu testosterona. Studija iz 2012. godine pokazala je da konzumacija soka od nara kod muškaraca rezultira povećanjem razine testosterona u slini za 24% te pozitivno utječe na raspoloženje.

Tribulus Terrestris

Za razliku od mnogih drugih navedenih sastojaka, Tribulus Terrestris obično se ne konzumira kao hrana. Međutim, uzimanje Tribulus Terrestrisa kao dodatka prehrani, posebno za muškarce, može biti izuzetno korisno.

Studije su pokazale da Tribulus Terrestris može povećati libido, poboljšati kvalitetu spermija i potaknuti proizvodnju testosterona.

Tribulus Terrestris je jedan od glavnih sastojaka tableta Probolan 50.

Špinat

Špinat pruža različite prednosti za proizvodnju testosterona.

Bogat je cinkom i magnezijem, što je dokazano da povećava razinu testosterona.

Špinat

Kao povrće iz porodice krstašica, špinat također može inhibirati aktivnost aromataze. Aromataza je enzim koji pretvara testosteron u estrogen.

Inhibiranje ovog enzima može pomoći povećanju razine slobodnog testosterona i smanjenju razine estrogena.

Osim toga, špinat ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti testisa od oštećenja i time potaknuti proizvodnju testosterona.

Kamenice

Kamenice su izvrsan izbor za povećanje razine testosterona jer su bogate cinkom i vitaminom D.

Kao što je već spomenuto, vitamin D može pomoći povećanju razine testosterona. Cink je još jedan prirodni sastojak koji može učinkovito povećati proizvodnju testosterona.

Kamenice afrodizijak

Studija iz 1996. godine objavljena u časopisu Journal of Nutrition pokazala je da šestomjesečno korištenje cinka kod muškaraca s nedostatkom cinka dovodi do značajnog povećanja razine testosterona.

Dodatne studije su pokazale da cink u kombinaciji s vježbama snage može povećati razinu testosterona i tjelesnu snagu.

Pročitajte naš članak o prednostima kamenica za razinu testosterona.

Masna riba

Masne ribe bogate su zdravim mastima poput omega-3 masnih kiselina, koje su važne i za proizvodnju testosterona i za opće zdravlje.

Studija provedena 2017. godine pokazala je da konzumacija hrane bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama može pomoći u zaštiti zdravlja testisa i povećanju luteinizirajućeg hormona, koji je prekursor testosterona.

Osim toga, masne ribe pružaju mnoge druge zdravstvene prednosti, posebno smanjenje rizika od bolesti srca i krvnih žila.

Brazilski orah

Brazilski orasi su izvrsan izvor selena, esencijalnog minerala koji je povezan s brojnim zdravstvenim prednostima.

Između ostalog, pokazalo se da mogu smanjiti rizik od raka prostate kod muškaraca i možda pomoći u smanjenju ožiljaka od akni.

Osim toga, selen može služiti i kao učinkovit poticaj za proizvodnju testosterona. Studija iz 2009. godine pokazala je da uzimanje selena dovodi do povećanja razine testosterona u serumu i poboljšanja zdravlja spermija.

Jaja

Jaja su izuzetno hranjiva namirnica i odličan izbor za povećanje razine testosterona! Jedno veliko jaje sadrži 5% dnevnih potreba za cinkom, a žumanjak je bogat vitaminom D.

Jaja

Osim toga, jaja su idealna za izgradnju mišića jer su bogata proteinima, kolinom i aminokiselinama koje doprinose oporavku, razvoju i rastu mišića.

Kelj

Slično kao i špinat, kelj je povrće iz porodice krstašica koje ima snažno inhibicijsko djelovanje na aromatazu. To može spriječiti pretvorbu slobodnog testosterona u estrogen, što pridonosi zaštiti razine testosterona i tijekom vremena može dovesti do povećanja.

Zaključak

Ako uključite 10 najboljih namirnica za povećanje testosterona u svoju prehranu, primijetit ćete značajan napredak u rastu mišića, energije i snage.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)