Kurkuma i testosteron: Utjecaj kurkume na testosteron

U ovom članku ćemo istražiti moguću povezanost između kurkume i testosterona te saznati može li kurkuma pomoći u povećanju razine testosterona.

Detaljno ćemo se pozabaviti znanstvenim spoznajama o ovoj temi.

Što je kurkuma?

Kurkuma, poznata i kao Curcuma longa, doslovno se smatra zlatom kada je riječ o zdravlju. Ovaj rizom često se koristi u istočnoj medicini, i nudi razne zdravstvene prednosti.

Kao član obitelji đumbira, dijeli nekoliko sličnih svojstava i istraživan je u brojnim studijama koje pokazuju antioksidativna, antihipertenzivna, protuupalna, antikarcinogena, anti-trombotična, hipoglikemijska i protuartritička svojstva.

Kurkuma i testosteron

U narodnoj medicini, kurkuma se također koristi za snižavanje krvnog tlaka, kao tonik i za čišćenje krvi.

Studije sugeriraju da kurkuma i kurkumin, zbog svoje sposobnosti interakcije i utjecaja na stanice koje igraju važnu regulatornu ulogu u tijelu, imaju snažan učinak na gotovo svaki sustav u tijelu.

To uključuje transkripcijske faktore, faktore rasta, protein kinaze, upalne citokine, enzime i mnoge druge.

Unatoč dokazanom povoljnom učinku kurkume i njezinih bioaktivnih spojeva, ostaje pitanje može li utjecati na razinu testosterona.

Testosteron: Muški hormon

Kada je riječ o definiciji muževnosti, jedan faktor je uvijek ključan: testosteron. Ovaj muški spolni hormon ključan je za mnoge aspekte ljudskog tijela.

Podupire rast mišića i snagu, regulira udio tjelesne masti, potiče zdravlje kostiju, povećava libido i utječe na proizvodnju sperme. Ako su razine testosterona nedovoljne, procesi važni za muško zdravlje mogu biti ugroženi.

Nizak testosteron kod muškaraca

Međutim, razina testosterona kod muškaraca prirodno opada tijekom vremena. To znači da razine testosterona u 40-ima, 50-ima i 60-ima nisu više tako visoke kao u mlađim godinama.

Ovaj pad može dovesti do raznih problema, poput smanjene plodnosti, seksualne disfunkcije, smanjene mišićne mase, slabijih kostiju, poremećaja metabolizma i kognitivnih poteškoća.

Nizak testosteron također je povezan s nizom zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, pretilost, kardiovaskularne bolesti, gubitak mišića, osteoporozu i smanjeni seksualni nagon.

Muškarci s niskim razinama testosterona također imaju povećani rizik od smrti, koji je otprilike dvostruko veći u odnosu na muškarce s normalnim razinama testosterona.

Alarmantno je da čak i muškarci u dvadesetima i tridesetima mogu imati niske razine testosterona.

Povećava li kurkuma razinu testosterona?

Iako kurkuma ne povećava sintezu testosterona u tijelu izravno kao određeni vitamini i minerali, ona igra neizravnu ulogu u optimizaciji prirodne proizvodnje testosterona u tijelu. To se postiže na sljedeće načine:

Optimiziranje razine kolesterola

Iako mnogi tvrde da visoka razina kolesterola može biti štetna, kolesterol zapravo služi kao građevni materijal za testosteron, a preniska razina kolesterola može negativno utjecati na muško zdravlje.

Važnost masti za proizvodnju testosterona

Studije ukazuju da kurkumin može utjecati na sintezu i razgradnju lipoproteina bogatih trigliceridima, što može rezultirati optimiziranjem koncentracije triglicerida i kolesterola u krvnom plazmi putem smanjenja ekspresije određenih gena odgovornih za lipogenezu.

Kroz uravnotežavanje razine kolesterola, kurkuma može neizravno potaknuti snažniju i učinkovitiju proizvodnju testosterona.

Možda će vas interesirati: Hrana za testosteron.

Aktivacija receptora vitamina D

Veza između testosterona i vitamina D je složena. Vitamin D je jedan od ključnih vitamina u tijelu i utječe na stotine gena i tkiva, uključujući muški reproduktivni sustav.

Jedno istraživanje je proučavalo učinke suplementacije vitaminom D kod 200 muškaraca s niskom razinom testosterona i otkrilo da je dnevni unos vitamina D3 tijekom jedne godine rezultirao značajnim povećanjem ukupne razine testosterona, biološki aktivnog testosterona i slobodnog testosterona.

Utjecaj vitamina D3 na razinu testosterona u muškaraca

Tu dolazi kurkuma u igru jer utječe na apsorpciju vitamina D. Studije pokazuju da kurkuma potiče aktivaciju receptora vitamina D, što može poboljšati apsorpciju. Osim toga, kurkuma ima pozitivan utjecaj na druge gene koji utječu na razinu testosterona, poput CYP3A4.

Poboljšanje funkcije Leydigovih stanica

Visoke razine oksidativnog stresa i upale mogu narušiti reproduktivnu funkciju i pridonijeti muškoj neplodnosti jer su spermiji posebno osjetljivi na slobodne radikale.

Leydigove stanice u testisima prvenstveno su odgovorne za proizvodnju i oslobađanje testosterona, koji je neophodan za pokretanje i održavanje spermatogeneze.

Istraživanja sugeriraju da niska koncentracija testosterona u serumu krvi može biti posljedica oksidativne oštećenosti testisa. Ovo oštećenje može negativno utjecati na spermatogenezu i ometati funkciju Sertolijevih stanica.

Zanimljivo je da je jedno istraživanje pokazalo da je tretman kombinacijom đumbira i kurkume rezultirao povećanjem razine testosterona. To bi moglo djelomično biti posljedica snažnih antioksidativnih svojstava i androgenih aktivnosti ovih biljaka.

Važno je napomenuti da istraživanje ukazuje da su ovi učinci uglavnom pripisani svojstvima đumbira, a ne kurkume.

Povećanje osjetljivosti na inzulin

Inzulinska rezistencija glavni je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, a također je povezana s razinom testosterona.

Utvrđeno je da niska razina testosterona može biti preteča razvoja dijabetesa tipa 2 kod muškaraca. Također je poznato da osjetljivost na inzulin opada s godinama i da opada razina testosterona.

Zbog ovih povezanosti, studije pokazuju da razine testosterona mogu igrati važnu ulogu u regulaciji osjetljivosti na inzulin i mitohondrijske funkcije kod muškaraca.

Istraživanja pokazuju da su normalne razine inzulina potrebne za pravilno funkcioniranje Leydigovih stanica.

Međutim, visoke razine inzulina, poput onih povezanih s pretilošću i dijabetesom tipa 2, mogu narušiti steroidogenezu u Leydigovim stanicama i tako negativno utjecati na proizvodnju testosterona.

Trebate li koristiti kurkumu za povećanje razine testosterona?

Nije vjerojatno da je kurkuma konačno rješenje za povećanje razine testosterona.

Iako ima protuupalna svojstva i može podržati regulaciju glukoze i inzulina, što može neizravno utjecati na reproduktivno zdravlje muškaraca, postoji ograničeno istraživanje o specifičnoj vezi između kurkume i testosterona.

Ako tražite zajamčeni način da povećate razinu, postoji bolje rješenje.

Probolan 50 je posebno dizajniran da oslobodi prirodnu energiju i mušku snagu koju ste imali u mladosti, uz naprednu anaboličku podršku za testosteron.

S inovativnom formulom, Probolan 50 nudi kvalitetnu potporu za proizvodnju testosterona.

Probolan 50 gdje kupiti

Ove tablete za testosteron temelje se na 100% prirodnim sastojcima i znanstveno su dokazane da podižu razinu testosterona kod muškaraca.

Ovo daje muškarcima svih dobi i razina kondicije sveobuhvatnu podršku za njihovo zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)