Podiže li kokosovo ulje razinu testosterona?

Ovaj članak pruža sveobuhvatne informacije o utjecaju kokosovog ulja na razinu testosterona kod muškaraca.

Što je kokosovo ulje?

Kokosovo ulje dobiva se iz ploda kokosove palme (Cocos nucifera) i već tisućama godina se koristi kao sastavni dio prehrane u tropskim područjima.

Studije provedene na ljudima koji još uvijek žive u udaljenim područjima daleko od industrializiranog svijeta i prehranjuju se uglavnom kokosovim orahom pokazuju da su manje pogođeni modernim bolestima u usporedbi sa zapadnim svijetom. Te su općenito u boljem i stabilnijem zdravstvenom stanju.

Kokosovo ulje i testosteron

Moderna istraživanja i iskustva korisnika diljem svijeta sve više potvrđuju tradicionalne tvrdnje o zdravstvenim prednostima kokosovog ulja.

Zdravstvene prednosti kokosovog ulja proizlaze iz njegove jedinstvene sastavnice masnih kiselina, posebno visokog udjela srednjelančanih triglicerida (oko 54%).

Ove masne kiseline su dokazano korisne za zdravlje na razne načine:

-One se izravno apsorbiraju u krvotok i pružaju brzu energiju bez opterećenja probavnog sustava.
-Posjeduju antibakterijska, antimikrobna i antigljivična svojstva.
-Podupiru zdrav imunološki sustav.
-Mogu pomoći u gubitku tjelesne težine.

Dodatno, kokosovo ulje potpomaže apsorpciju određenih hranjivih tvari iz drugih namirnica, posebno vitamina A, D, E i K, omega-3 i omega-6 masnih kiselina, te nekih antioksidansa, pod uvjetom da potječu iz biljnih izvora.

Također, kokosovo ulje je jedna od najsigurnijih opcija za pečenje i prženje i izvrsno je za njegu kože i kose.

Što je testosteron?

Testosteron je glavni seksualni hormon kod muškaraca i proizvode ga Leydigove stanice u testisima.

Slično kao što su estrogen i progesteron važni za žene, testosteron je od velike važnosti za muškarce i utječe na njihove muške karakteristike i osobine.

Otprilike 95% testosterona proizvodi se u testisima pod utjecajem luteinizirajućeg hormona (LH), dok preostalih 5% potječe iz nadbubrežnih žlijezda.

Kako povećati testosteron

Proizvodnja testosterona strogo je regulirana Hipotalamusno-hipofizno-gonadnom osovinom.

Hipotalamus oslobađa gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH), koji potiče hipofizu da oslobodi luteinizirajući hormon (LH) i folikul-stimulirajući hormon (FSH).

Ti hormoni zatim signaliziraju testisima da proizvode testosteron.

Razina testosterona kod većine muškaraca ostaje relativno visoka tijekom cijelog života, ali prirodno se smanjuje s godinama. Vrhunac se postiže u kasnoj adolescenciji, a počinje polako opadati nakon 30. do 40. godine života.

Studije pokazuju da se ukupna razina testosterona prosječno smanjuje za oko 1,6% godišnje, dok se slobodni i biološki dostupni testosteron nešto brže smanjuje za 2-3% godišnje.

U usporedbi s ženama, kod kojih tijekom menopauze dolazi do značajnog pada razine hormona, muškarci doživljavaju puno sporiji pad koji možda nije tako očit.

Međutim, kada se pojave drugi čimbenici koji utječu na proizvodnju testosterona, simptomi niske razine testosterona mogu biti izraženiji.

Kokosovo ulje i dihidrotestosteron (DHT)

Kokosovo ulje sadrži značajnu količinu masnoća iz srednjeg lanca triglicerida, posebno laurinske kiseline (42%) i kaprilne kiseline (7%).

Ovi trigliceridi srednjeg lanca djeluju na hormonsku molekulu nazvanu dihidrotestosteron (DHT), koja je slična testosteronu.

U tijelu se oko 5% slobodnog testosterona pretvara u DHT uz pomoć enzima pod nazivom 5-alfa-reduktaza. DHT ima slične funkcije kao testosteron, ali se povezuje s gubitkom kose kod muškaraca.

U laboratorijskim testovima i pokusima na životinjama pokazano je da srednjelančani trigliceridi, posebno laurinska kiselina, mogu blokirati enzim koji omogućuje pretvorbu testosterona u DHT.

Možda vas interesira: Najbolja hrana za povećanje testosterona.

Ima li kokosovo ulje utjecaja na razinu testosterona?

Kokosovo ulje je bogato hranjivim tvarima i ne sadrži toksine, zbog čega se koristi u medicini, prehrani i mnogim kozmetičkim primjenama.

Kao i kod svih namirnica, kokosovo ulje treba konzumirati umjereno kako bi se postigao pozitivan učinak na tijelo. Može ubrzati metabolizam, potaknuti sagorijevanje kalorija i pomoći u regulaciji tjelesne težine.

Dokazano je kao učinkovito sredstvo u borbi protiv raznih bolesti. Potiče regeneraciju stanica, jača imunološki sustav, snižava razinu kolesterola u krvi i podržava apsorpciju kalcija i magnezija.

Kokosovo ulje i razina testosterona

Postoje ograničena znanstvena saznanja koja podržavaju pretpostavku da kokosovo ulje povećava razinu testosterona i poboljšava seksualnu funkciju.

Kokosovo ulje sadrži visoki udio srednjelančanih triglicerida, a studije na životinjama i u laboratorijskim posudama pokazale su da ovi trigliceridi mogu blokirati enzim koji omogućuje pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron (DHT).

Stoga postoji mogućnost da kokosovo ulje može djelomično utjecati na razinu testosterona.

Ipak, ako tražite pouzdanu metodu za povećanje razine testosterona, postoji učinkovitije rješenje.

Posebno razvijene testosteron tablete su stvorene kako bi oslobodile vašu prirodnu energiju, uz naprednu podršku za testosteron. Ovi vrhunski anabolički dodaci pružaju učinkovit način optimizacije vaših razina testosterona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)