Kako testosteron utječe na funkcije mozga?

Optimalne razine testosterona nadilaze samo fizička poboljšanja, pa odgovarajuća količina ovog muškog hormona također može biti dobra za vaš mozak.

Kako testosteron utječe na funkcije mozga

U ovom članku ćemo detaljnije istražiti kako odgovarajuće razine testosterona mogu pozitivno utjecati na mozak, uključujući kognitivne funkcije poput pamćenja i koncentracije.

Nedostatak Testosterona

Normalna razina testosterona za muškarce kreće se između 300 i 1000 ng/dL, no nakon 30. godine, muškarci svake godine doživljavaju smanjenje razine testosterona od otprilike 1%.

Ako razine padnu ispod 300, dijagnosticira se kao hipogonadizam, što označava nedostatak testosterona.

Kako se testosteron smanjuje, mišićna masa i snaga također se smanjuju – proces koji se naziva sarkopenija.

To također dovodi do smanjenja općih funkcionalnosti, uz smanjenje snage tijekom fizičkih aktivnosti i svakodnevnih zadataka.

Osim toga, neuromuskularna kontrola, koja se odnosi na koordinaciju pokreta i održavanje ravnoteže, može biti narušena.

Kada se pominje nizak testosteron, obično se naglašavaju fizički i seksualni aspekti, ali znanstvena istraživanja suglasna su u tvrdnji da testosteron također ima značajan utjecaj na mozak, s ozbiljnim posljedicama po kognitivne funkcije poput koncentracije, pažnje i pamćenja.

Povezanost između testosterona i mentalnih sposobnosti

Sa starenjem, dolazi do prirodnog gubitka mentalnih sposobnosti, a istodobno se može primijetiti smanjenje razine testosterona.

Kao steroidni hormon, vjeruje se da testosteron utječe na emocionalne i kognitivne funkcije.

Optimalne razine testosterona mogu pružiti zaštitu od simptoma blagog kognitivnog oštećenja. Ovo stanje karakterizira blagi gubitak kognitivnih sposobnosti, koji ipak ne utječe značajno na svakodnevni život, za razliku od težih oblika demencije.

testosteron i kognitivne funkcije

Studija objavljena u European Journal of Endocrinology pokazala je povezanost niskih razina testosterona kod starijih muškaraca s lošim kognitivnim performansama te sugerirala da pojačivači testosterona mogu poboljšati mentalne sposobnosti.

Istraživanja su identificirala rodno specifičnu ulogu testosterona u poboljšanju pamćenja i obrade informacija.

Primjerice, studija u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism ukazuje na to da više razine testosterona kod starijih muškaraca znače bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija.

S druge strane, studija je pokazala da muškarci s hipogonadizmom imaju značajno niže vidno-prostorne sposobnosti od zdravih muškaraca, ali da se normalizacija može postići povećanjem razine testosterona na optimalnu razinu tijekom određenog razdoblja.

Važno je napomenuti da neke studije nisu otkrile značajne promjene, a rezultati mogu varirati ovisno o različitim čimbenicima, uključujući početne razine testosterona.

Testosteron i razine kortizola

Jedno od objašnjenja za snažan utjecaj niskih razina testosterona na kognitivnu funkciju jest da testosteron igra ulogu u regulaciji razine kortizola, poznatog kao “hormon stresa“.

Kortizol je odgovoran za reakciju “bori se ili bježi”, a visoke razine ovog hormona mogu značajno utjecati na funkciju mozga.

Kako stres utječe na testosteron

Svi smo iskusili poteškoće s koncentracijom pod stresom, ali dugotrajno visoke razine kortizola mogu ozbiljno ometati rad mozga, izazivajući probleme s pamćenjem, mentalnom jasnoćom, koncentracijom i drugim kognitivnim procesima.

Uzajamni odnos između testosterona i kortizola sugerira da ova dva hormona djeluju suprotno jedan na drugoga.

Povećane razine kortizola često su povezane s niskim razinama testosterona, a postoji vjerovanje među znanstvenicima da testosteron može pomoći u suzbijanju negativnih učinaka hormona stresa.

Testosteron i Demencija

Istraživanja također sugeriraju da muškarci s dijagnozom Alzheimerove demencije imaju niže razine testosterona u usporedbi sa zdravim muškarcima, naglašavajući moguću zaštitnu ulogu testosterona u očuvanju zdravlja mozga.

Znanstvenici smatraju da je veza između testosterona i demencije Alzheimerovog tipa toliko snažna da ih treba smatrati “komorbidnim” stanjima.

Zanimljivo je napomenuti da istraživanja nisu pronašla sličnu vezu između testosterona i demencije kod žena.

Druge studije su također identificirale povezanost, slobodnog testosterona, posebice, u obrnutom odnosu s proteinom Aβ40, koji je značajan kao prediktivni faktor za demenciju.

Zaključak

Testosteron, kao ključni muški hormon, igra važnu ulogu u poticanju mišićne mase, snage, muževnosti, te potencije i libida. Također je povezan s mentalnim procesima poput koncentracije, svijesti o prostoru, pažnje i pamćenja.

Opadanje razina testosterona može rezultirati smanjenjem kognitivnih sposobnosti, što dovodi do problema s pamćenjem i niže produktivnosti. Povezanost između nedostatka testosterona i kognitivnih bolesti, poput demencije, također je uočena.

Nedostatak testosterona može imati negativan utjecaj na produktivnost i otežati izvršavanje zadataka koje ste nekoć s lakoćom obavljali. Ako primijetite simptome nedostatka testosterona, preporučljivo je poduzeti pravovremene mjere kako biste riješili taj problem.

Redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana te korištenje prirodnih tableta testosterona mogu pridonijeti prirodnom povećanju razine testosterona, što može biti ključno za poboljšanje zdravlja mozga i cjelokupnog dobrostanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)