Kako plastika utječe na razinu testosterona?

Okruženi smo plastikom. U tipičnom kućanstvu očekujete da ćete ga pronaći u elektroničkim proizvodima, igračkama, posuđu, vrtnom namještaju i tako dalje.

No, može li izloženost plastici utjecati na vaše zdravlje i dovesti do naglog pada razine testosterona?

Plastika i BPA

Prema nedavnim nalazima, oko 70% komercijalno dostupne plastike sadrži kemikalije koje mogu iscuriti u hranu koju štite.

Boce za sportska pića, posude za hranu, bočice za bebe i obroci za mikrovalnu pećnicu sadrže ove kemikalije. Nalazi se čak i u laku kojim su premazane konzerve hrane.

Jedna od najpoznatijih i najozloglašenijih kemikalija koja se koristi u plastičnim proizvodima zove se bisfenol A (BPA).

To je umjetna kemikalija koja se počela proizvoditi oko 1890-ih, ali nije mnogo korištena sve do 1950-ih.

Bisfenol A (BPA), plastika, testosteron

Nedavno istraživanje pokazalo je da je čak 93% prikupljenih uzoraka urina sadržavalo BPA – a to je provedeno na dobrovoljcima u dobi od samo 6 godina.

Smatra se da je BPA endokrini disruptor, budući da potiče kemijske promjene u tijelu slično estrogenu.

Veže se na reproduktivne receptore u tijelu i oponaša ulogu ženskog hormona.

Izloženost proizvodima koji sadrže BPA može uzrokovati debljanje, gubitak libida, smanjenu mišićnu masu i gubitak snage.

Također postoji sve veći broj dokaza koji sugeriraju da bi ova kemikalija mogla pridonijeti dijabetesu i neplodnosti. Ali može li utjecati i na razine testosterona?

Pogledajmo…

Snižava li BPA testosteron?

Otkako je potencijalna veza između plastike i lošeg zdravlja izašla na vidjelo, došlo je do priljeva istraživanja o povezanosti s muškim reproduktivnim zdravljem.

Evo dokaza:

U studiji objavljenoj u Reproductive Toxicology, utvrđeno je da se izloženost BPA kod trudnica prenosi na djecu, zauzvrat ih izlažući reproduktivnim nuspojavama.

U uzorku djece u dobi od 8 do 14 godina, prenatalna izloženost smanjila je razinu ukupnog i slobodnog testosterona, povećala razinu estrogena i odgodila početak puberteta.

Postoje brojne studije koje povezuju materijale koji sadrže BPA s štetnim reproduktivnim zdravljem i kod odraslih.

Na primjer, jedna studija izvijestila je da muškarci koji rade u okruženjima s visokom izloženošću plastici, imaju smanjenu seksualnu funkciju. To uključuje poteškoće s ejakulacijom, smanjeno zadovoljstvo spolnim životom i poteškoće s erekcijom.

Studija iz 2010. koristila je izloženost BPA 4 dana u tjednu tijekom 6 tjedana kako bi se procijenile razlike u spolnim hormonima.

Rezultati pokazuju da su s povećanjem izloženosti patile brojne reproduktivne funkcije.

Prvo, smanjio se broj Leydigovih stanica – te stanice proizvode testosteron, a smanjili su se i testisi.

Razina testosterona značajno je pala, kao i razina luteinizirajućeg hormona – važnog dijela sustava reproduktivnih hormona.

Kako možete izbjeći BPA?

Teško je izbjegnuti svaki kontakt s plastikom, ali evo nekoliko brzih i jednostavnih mjera koje možete poduzeti kako biste smanjili kontakt s ovim materijalima.

Na primjer, sve plastično kuhinjsko posuđe možete zamijeniti drvenim ili metalnim. Također možete zamijeniti svoje boce za piće staklenim bocama.

Studije su otkrile da se razine BPA u mokraći mogu smanjiti za čak 66% nakon tri dana izbjegavanja pakiranja hrane u plastičnu ambalažu, tako da je ograničenje izloženosti, čak i kratkoročno, korisno.

Kao apsolutni minimum, pobrinite se da ne zagrijavate plastične posude u mikrovalnoj pećnici. Ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje na njima jer grebanje može povećati ispiranje BPA – nemojte koristiti perilicu posuđa iz istog razloga.

Smanjuje li plastika testosteron – zaključak

Mnogi moderni proizvodi sadrže bisfenol A, umjetnu kemikaliju koja se smatra endokrinim disruptorom, jer potiče kemijske promjene u tijelu slično estrogenu.

Kao takva, izloženost plastičnim proizvodima može uzrokovati nizak testosteron, debljanje, gubitak libida, smanjenje mišićne mase i gubitak snage.

Također postoji sve veći broj dokaza koji sugeriraju da bi BPA mogao doprinijeti dijabetesu i neplodnosti, kao i smanjenju razine testosterona.

Ima smisla barem poduzeti preventivni pristup izloženosti zamjenom kućnih predmeta gdje je to moguće.

Oni koji pate od problema s plodnošću, trudnice, djeca i oni koji žele izgubiti na težini osobito mogu imati koristi od modificiranja svoje izloženosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)