5 namirnica koje ubijaju testosteron i kako ih izbjeći?

Možete sve raditi savršeno. Redovito vježbanje, spavanje osam sati po noći i jedenje svih namirnica koje su vam preporučene. Ali ako konzumirate ove ubojice testosterona, vaši rezultati nikada neće biti dobri kao što bi mogli biti!

Važno je istaknuti da osim ako redovito ne konzumirate ovu hranu i pića koja ubijaju testosteron, malo je vjerojatno da će uzrokovati dugoročnu štetu.

Ali smanjivanje njihovog unosa, osobito ako redovito konzumirate više od jednog, dugoročno će pomoći u održavanju zdrave razine testosterona.

Nizak testosteron – opasnosti po zdravlje

Kronično niske razine testosterona postaju sve vjerojatnije kako starimo. Kad muškarci navrše 30 godina, mogu očekivati da će gubiti oko 1% razine testosterona svake godine.

To je dijelom uzrokovano procesom starenja, ali većinom je posljedica promjena načina života. Kako starimo, manje je vjerojatno da ćemo redovito vježbati, kvaliteta našeg sna može pasti, a stres se može povećati.

Ne samo da ti čimbenici mogu utjecati na testosteron, već mogu utjecati na cjelokupno zdravlje.

5 ubojica testosterona u vašoj prehrani

Debljanje, gubitak sna i sve veći stres mogu utjecati na zdravlje srca, povećati rizik od određenih vrsta raka, a također mogu dovesti do problema s mentalnim zdravljem.

Najveći problem je začarani krug koji mogu uzrokovati nizak testosteron i loše zdravlje. Muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom i rizikom od srčanih bolesti imaju veću vjerojatnost da će imati nizak testosteron, i obrnuto.

Studija o muškarcima u dobi od 50 do 91 godine otkrila je da muškarci s najnižim kvartilom (donjih 25%) za testosteron imaju veću vjerojatnost da će umrijeti unutar razdoblja od 20 godina.

5 namirnica koje ubijaju testosteron

Evo pet uobičajenih ubojica testosterona koji se mogu pronaći u prehrani većine ljudi.

Kao što smo naveli na početku članka, nijedna od ovih namirnica ili pića nije opasna ako se konzumira u umjerenim količinama.

Ali ako redovito konzumirate jednu ili dvije od njih, razmislite o smanjenju.

Soja

Evo u čemu je stvar, izvješća da će konzumiranje soje odmah uzrokovati nagli pad vašeg testosterona su alarmantna i pretjerujuća.

Soja je nevjerojatno zdrava namirnica kada se konzumira u fermentiranom obliku (Tofu, Miso).

Problemi nastaju kada se unosi nefermetirana soja i kada ona čini većinu vaše prehrane. Nešto što je sasvim uobičajeno za vegane ili ljude u nekim azijskim zemljama.

Nefermenirana soja sadrži fitoestrogene koji oponašaju ponašanje ženskih spolnih hormona; estrogena. To može poremetiti omjer testosterona i estrogena u našem tijelu.

Ako vodite aktivan stil života, jedete hranu koja podiže testosteron, dobro spavate i imate umjeren do nizak udio tjelesne masti, vaš unos soje vjerojatno neće biti problem.

Međutim, ako već imate prekomjernu tjelesnu težinu i pod stresom, razina estrogena može biti dovoljno visoka. U ovom slučaju, konzumiranje prehrane bogate sojom može utjecati na razinu testosterona.

Alkohol

Često okrivljuje za mnoge bolesti društva, a također ga se okrivljuje za zdravstvene probleme i probleme s tjelesnom težinom. Izraz pivski trbuh nije znanstveno točan, ali se svejedno koristi.

Kao i kod soje, ako se konzumira u umjerenim količinama, alkohol čak može imati neke zdravstvene prednosti.

Ali kronično pijenje, prekomjerno opijanje ili alkoholizam mogu uzrokovati značajan pad razine testosterona.

Alkohol ubija testosteron

Redovito pijenje velikih količina piva može dovesti do smanjenog testosterona i smanjenog broja spermija.

Kao i kod soje, ovo je veći problem ako druga područja vašeg života već uzrokuju niske razine testosterona.

Alkohol može povećati proizvodnju estrogena, uzrokovati probleme sa spavanjem, povećati razinu kortizola i dovesti do povećanja tjelesne masnoće. Sve to može štetiti proizvodnji testosterona kod muškaraca.

Junk food

Postoji niz razloga zašto se junk food može smatrati ubojicom testosterona.

Koriste jeftino meso niske kvalitete, također je izvor trans masti, koje su dobro poznati uzrok niskog testosterona i niskog broja spermija.

Studije su također otkrile da veliki postotak nezdrave hrane sadrži tragove ftalata, kemikalija pronađenih u plastici koje mogu utjecati na hormonalno zdravlje i kod muškaraca i kod žena.

Ali najveći problem je to što je brza hrana vrlo kalorična, što znači da će rezultirati debljanjem. Kao što znamo, debljanje može dovesti do niže proizvodnje testosterona kod muškaraca.

Mesne prerađevine

Nećemo vam reći da prestanete jesti meso i postanete vegan.

Međutim, reći ćemo vam da bi vam mesne prerađevine niske kvalitete moglo ubiti razinu testosterona! One su prepune soje i konzervanasa.

Sve to može sniziti razinu testosterona kod muškaraca. Da ne spominjemo da su vrlo bogate transmasnoćama i kalorijama, zbog čega je još vjerojatnije da će dovesti do debljanja.

Nastojte smanjiti unos mesnih prerađevina.

Metvica i sladić

Budući da smo uništili prehranu mesoždera, budimo pošteni i obratimo pozornost na one koji preferiraju biljnu prehanu!

Utvrđeno je da i lišće metvice i sladić snižavaju razinu testosterona kada se konzumiraju u velikim količinama.

Metvica i sladić

Studija iz 2003. pokazala je da je konzumacija sladića dovela do pada testosterona za 26% kod muškaraca nakon samo tjedan dana.

Imajte ovo na umu ako volite redovito piti biljne čajeve. U redu je popiti čaj od mente ili sladića jednom ili dva puta tjedno, ali ako ih pijete svaki dan, možda ćete početi primjećivati pad testosterona.

Zaključak

Važan zaključak iz ovog članka je važnost raznolikosti i umjerenosti u vašoj prehrani. Apsolutno nijedna hrana ili piće spomenuto u ovom članku neće ubiti vaš testosteron ako se konzumira razumno.

Tek kada ih konzumirate redovito i u velikim količinama, postaju problem. Nažalost, skloni smo uvijek iznova jesti istu hranu, osobito ako smo pod stresom, umorni ili iscrpljeni.

Slika muškarca pod stresom koji poseže za bocom rakije prilično je poznata, ali sada je sve češće da muškarac pod stresom posegne za Glovo ili Wolt aplikacijom i za pakiranjem jeftinih hamburgera.

Dodajte više voća i povrća u svoju prehranu, diverzificirajte svoje izvore proteina, naučite piti za uživanje, a ne za uništavanje, i potrošite ono malo više na zdravo meso gdje je to moguće. Vaše razine testosterona bit će vam zahvalne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)